The Barn Brasil Fazenda Da Mata espresso 1kg kawa ziarnista speciality





Opis
The Barn Fazenda Da Mata espresso 1kg
Charakterystyka
data palenia |
2023.05.10
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
São Paulo
|
producent |
Adonis Cerri
|
wysokość upraw |
1200 - 1400 m n.p.m.
|
odmiana |
Obatá
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
brak danych
|
Opis
Adonis Cerri jest jednym z najbardziej doświadczonych i energicznych rolników, z którymi współpracuje palarnia The Barn: stale wspina się po stromych zboczach swojej „leśnej farmy” i zawsze jest podekscytowany możliwością spróbowania czegoś nowego. W tym sezonie palarnia wybrała partię Obatá z cudowną słodyczą, która króluje w kawie Fazenda Da Mata.
Profil kawy
Głęboko aromatyczny profil współgra ze słodyczą czekolady i orzechów makadamia. To odważne espresso i doskonała baza do Twojego ulubionego napoju mlecznego. Jaskrawość i równowaga pojawiają się w nutach dojrzałych owoców pestkowych i suszonej moreli. Espresso pełne i kremowe na podniebieniu, body jest gładkie, a finisz długi, z bogactwem pralin dopełniającym słodycz filiżanki.
Farma
Położona na ponad 50 hektarach Fazenda Da Mata obejmuje całe zbocze góry. Jeżdżąc w górę i w dół po stromych zboczach swoim jeepem z 1980 roku, Adonis z entuzjazmem zajmuje się pielęgnacją swojej ziemi i sprawdzaniem rozwoju każdej działki. W wieku 75 lat Adonis uzupełnia swoim doświadczeniem każdą filiżankę kawy.
Fazenda Da Mata to niemal pionowo położona farma, która wznosi się od 900 metrów do prawie 1400 metrów na szczycie. W paśmie górskim Mantiqueira w Brazylii gospodarstwo korzysta z gleby wulkanicznej bogatej w składniki odżywcze. W języku portugalskim „Da Mata” oznacza „z lasu” i odzwierciedla duży obszar leśny, który Adonis chroni w całym swoim gospodarstwie.
Na farmie temperatury zmieniają się wraz ze wzrostem wysokości. W ciągu wielu lat uprawiania roli Adonis inwestował w tarasowanie swoich pól, dzięki czemu prace rolne stały się częściowo zmechanizowane i bardziej wydajne.
Gęsty las i strome zbocza dają gospodarstwu korzyści charakterystycznego mikroklimatu. Niezwykle chłodne wieczory pozwalają na przedłużone dojrzewanie owoców kawy, zwiększając gęstość materiału organicznego i pomagając uzyskać słodszą filiżankę, która doskonale nadaje się do naturalnej obróbki.
Proces
Ta partia została starannie wybrana, posortowana, a następnie naturalnie przetworzona. Dojrzałe wiśnie są suszone z nienaruszoną skórką i owocami, co nadaje kawie smak i konsystencję. Po osiągnięciu pożądanej zawartości wilgoci zewnętrzna część owocu jest usuwana mechanicznie.
Polecane metody zaparzenia kawy The Barn Fazenda Da Mata
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/05 |
Producent | The Barn |
Producent (kraj) | Niemcy |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Waga | 1 kg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.