CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Story Wild Coffee Brazil Sitio Sāo Lucas 250g kawa ziarnista

Ocena:
Recenzje: 1 0
Cena: 39,90 zł

Cena regularna:

39.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 19 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami nugatu

kawa speciality z nutami czekolady

Kawa Speciality z nutami orzechów


data palenia
2024.11.04
palarnia
pochodzenie
region
uprawy
1150 m n.p.m.
odmiana Yellow i Red Catuai
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
czekolada
orzech
nugat
słodkie żółte owoce
ocena
w cuppingu
84 pkt SCA
 

Brazylijskie owoce odmiany Yellow i red Catuai z regionu Media Mogiana.
Ich obróbka to klasyczny natural, dzięki której napar jest pełniejszy i słodszy.

Farma Sitio Sao Lucas należy do Gileno Donizette, który mocno angażuje się w zmianę upraw na jak najbardziej organiczne.
Warto również dodać, iż wspomniane kawowce rosną wśród dzikiej roślinności, co przyczynia się do ochrony ptaków oraz źródeł wodnych.

W filiżance kawa daje niezwykły posmak orzechów, nugatu, migdałów i słodkich, żółtych owoców.
Espresso wyróżnia się niezwykle gęstym, maślanym body, pozostawiając po sobie aftertaste nadzwyczaj podobny do tego po maśle orzechowym!
Każdy fan wiewiórki musi spróbować jej nowej odsłony!

Pochodzenie kawy

Ameryka Południowa jest przepełniona aromatem kawy. Szczególnie Brazylia, która jest jej światowym potentatem. Kawy pochodzące z tego regionu mają harmonijny i łagodny smak oraz pozbawione są kwasowości. Często nutą towarzyszącą jest smak czekolady i orzechów.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/11
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
profil kawy czekoladowo-orzechowy
Waga 250g
Producent Story Coffee Roasters
Pochodzenie ziaren Brazylia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (1)
Spodobał Ci się nasz produkt? Twoje zdanie jest dla nas ważne!
Zweryfikowany zakup
11 listopada 2023

Bardzo trudne ziarna. Wizualnie w paczce widoczne defekty w postaci bardzo jasnych ziaren. Myślałem że to wina mojej maszyny, albo młynka że nie da się zrobić z tych ziaren zbalansowanej kawy. W espresso dominuje nieprzyjemna kwasowość. Przy zaparzeniu we frenchpressie jest większy balans, ale też z dominującą kwasowością.

 Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i
                    negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Story Wild Coffee Brazil Sitio Sāo Lucas 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium