Story Wild Coffee Brazil Sitio Sāo Lucas 1kg kawa ziarnista
data palenia |
2024.09.09
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Media Mogiana
|
uprawy |
1150 m n.p.m.
|
odmiana | Yellow i Red Catuai |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
czekolada orzech nugat słodkie żółte owoce |
ocena w cuppingu |
84 pkt SCA
|
Brazylijskie owoce odmiany Yellow i red Catuai z regionu Media Mogiana.
Ich obróbka to klasyczny natural, dzięki której napar jest pełniejszy i słodszy.
Farma Sitio Sao Lucas należy do Gileno Donizette, który mocno angażuje się w zmianę upraw na jak najbardziej organiczne.
Warto również dodać, iż wspomniane kawowce rosną wśród dzikiej roślinności, co przyczynia się do ochrony ptaków oraz źródeł wodnych.
W filiżance kawa daje niezwykły posmak orzechów, nugatu, migdałów i słodkich, żółtych owoców.
Espresso wyróżnia się niezwykle gęstym, maślanym body, pozostawiając po sobie aftertaste nadzwyczaj podobny do tego po maśle orzechowym!
Każdy fan wiewiórki musi spróbować jej nowej odsłony!
Ameryka Południowa jest przepełniona aromatem kawy. Szczególnie Brazylia, która jest jej światowym potentatem. Kawy pochodzące z tego regionu mają harmonijny i łagodny smak oraz pozbawione są kwasowości. Często nutą towarzyszącą jest smak czekolady i orzechów.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
159,71 zł
Cena regularna:
169,90 zł
33,75 zł
Cena regularna:
35,90 zł
64,90 zł
Cena regularna:
82,90 zł
131,51 zł
Cena regularna:
139,90 zł
159,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
189,90 zł
Cena regularna:
229,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł