Story Coffee Poranny Klasyk Morning Brew filtr 1 kg kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.11.14
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region | |
uprawy |
1550 m n.p.m.
|
odmiana | Bourbon, Caturra, Catuai |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Kawa ziarnista speciality Poranny Klasyk Morning Brew 1 kg wypalona w polskiej palarni Story Coffee
Trudno wyobrazić sobie poranek bez pysznej, pachnącej, pobudzającej kawy, prawda? Nie musisz, nie męcz się... Ta kawa oczaruje Cię nie tylko aromatem i smakiem. Ta kawa to również łatwość przygotowania. Włącz swojego Moccamastera czy Melittę i spokojnie zajmij się porannymi czynnościami. Za kilka minut poczujesz, że pora na kawę.
A może masz w biurze ekspres przelewowy? Trudno o lepszy wybór!
Kawa, która umili każdy poranek. Sprawdzi się w ekspresie przelewowym, ale też w metodach alternatywnych, od AeroPress'a po Chemexa.
Ziarna pochodzą z farmy La Esmeralda Acatenango, która powstała prawie 100 lat temu, jako jedna z pierwszych farm w Acatenango. Jej założycielem był José Domingo Péreza Rosalesa i należy do trzeciego już pokolenia rodziny. Farma ma własny młyn. Jak wskazuje nazwa, farma znajduje się w tradycyjnym regionie kawowym Acatenango w pobliżu wulkanów Acatenango i Fuego. Atutem tego miejsca jest żyzna gleba wulkaniczna, która daje wyjątkowy, złożony profil kawy.
Kawa dostępna również w opakowaniu 250g.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.