Story Coffee Peru Dona Dionisa filtr 250g kawa ziarnista specialty do metod alternatywnych
towar niedostępny






Opis
Story Coffee Peru Dona Dionisa filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.06.12
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Monzon
|
uprawy |
2000 m n.p.m.
|
odmiana | Caturra |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
żółte słodkie owoce karmel wanilia |
ocena w cuppingu |
85 pkt SCA
|
Opis
Zapraszamy Was w podróż do Krainy Alpak, czyli malowniczego Peru.
Podobnie jak prawie wszyscy rolnicy w Monzón, Dionisia i jej rodzina zaczęli uprawiać kawę dopiero w 2012 roku. W tym samym roku wojsko usunęło plantacje koki w ramach zakrojonej na szeroką skalę operacji. Zamiast bogactwa, święty liść Inków przyniósł tutejszym ludziom jedynie cierpienie i terror. Dziś Doña Dionisia i jej rodzina uprawiają 2 hektary kawy odmiany Caturra. Dzięki wsparciu młodego Q-gradera i pracownika peruwiańskiej organizacji antynarkotykowej Lila Lorenzo, Doña Dionisia z roku na rok produkuje coraz lepsze kawy speciality. Żyje spokojniej, bezpieczniej i służy jako dobry przykład dla sąsiednich rolników, którzy chcą przejść na legalną uprawę.
Polecane metody zaparzenia kawy Story Coffee Peru Dona Dionisa
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Story Coffee Roasters |
Pochodzenie ziaren | Peru |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.