Story Coffee Kostaryka Naranjo Goddess espresso 250g kawa ziarnista do ekspresu i kawiarki





Opis
Story Coffee Kostaryka Naranjo Goddess espresso 250g kawa ziarnista speciality
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.03.03
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Naranjo
|
wysokość upraw |
1450
|
odmiana | Villa Sarchi |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny | pomelo żółte owoce pestkowe orzech włoski czekolada mleczna |
ocena w cuppingu |
86 pkt SCA
|
Opis kawy
Co ciekawe, zaledwie jeden kilometr kwadratowy w Naranjo dał czterech zwycięzców Cup of Excellence, co czyni prowincję Naranjo jednym z najważniejszych regionów kawy w Kostaryce! Mówi się, iż jest to region idealny do stworzenia absolutnie doskonałego ziarna kawy.
A to nie koniec zalet tych owoców, bo jest to szczep Villa Sarchi, który jest naturalną mutacją Burbona. Odmiana ta została odkryta w Kostaryce w latach 50. XX wieku w pobliżu miasta Sarchí, które znajduje się zaledwie kilka kilometrów od farmy Jonathana. Jest bardzo dobrze przystosowana do uprawy we wspomnianym regionie i znana z odporności na bardzo silne wiatry, a także z wyjątkowo wysokiej jakości, klarownych, kompleksowych oraz świetnie zbalansowanych filiżanek kawy.
I to wciąż nie koniec wspaniałych cech GODDESS. Wybrana obróbka dla tych wyjątkowych wiśni to Yellow Honey. Jest to połączenie obu podstwowych metod – mokrej oraz naturalnej. W pierwszym etapie tej obróbki zdziera się mechanicznie z ziaren wierzchnią warstwę miąższu, a następnie pozostawia się je wraz z przylegają resztą pulpy do wysuszenia na słońcu. Ziarna są wtedy posklejane i wyglądają jak oblane miodem. Stąd ta wiele sugerująca i obiecująca nazwa. Ta metoda daje kawy o wysokiej słodyczy, bardzo owocowym profilu i delikatnej, słodkiej kwasowości.
Kostaryka Naranjo Goddess w filiżance to istna słodycz! Wyczujecie pomelo, żółte owoce pestkowe, orzechy włoskie oraz czekoladę deserową.
Kawa powstała przy współpracy z Coffee Desk - gratulujemy świetnego efektu i z przyjemnością polecamy Wam tę kawkę!
Polecane metody zaparzenia kawy Story Coffee Kostaryka Naranjo
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/03 |
Producent | Story Coffee Roasters |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Kostaryka |
Odmiana botaniczna | Villa Sarchi |
Obróbka | yellow honey |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | Ekspres / Kawiarka |
Waga | 250g |