Story Coffee Kolumbia Colombian Queen filtr 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.09.06
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Huila
|
uprawy |
-
|
odmiana | Purple Caturra |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
jagody owoce tropikalne czerwone wino owoce pestkowe karmelizowany cukier |
ocena w cuppingu |
88 pkt SCA
|
Kawa ziarnista speciality Colombian Queen 250g z Kolumbii wypalona w polskiej palarni Story Coffee
Kolumbia – kraj o niesamowicie bogatej i porywającej kulturze. Taka właśnie jest kawa, Colombian Queen, czyli prawdziwa kolumbijska Królowa! Absolutnie niepowtarzalna i wyjątkowa.
Poznajcie nową Colombian Queen X El Puente. Ta kawa to nie tylko wyjątkowy smak, ale także historia współpracy, pasji i wsparcia dla lokalnych społeczności w Kolumbii. Zatem przenieście się do malowniczych krajobrazów regionu Huila, gdzie rodzi się kawa o niespotykanym profilu smakowym.
El Puente to wspólna inicjatywa Aromas del Sur, El Mirador i Clearpath Coffee. To nie tylko projekt, ale prawdziwy most łączący drobnych rolników z globalnym rynkiem kawy specialty. Dzięki bezpośredniej współpracy z ponad 300 małymi gospodarstwami, El Puente umożliwia producentom kawy dostęp do nowoczesnych technologii i rynków zbytu, co przekłada się na lepsze warunki życia i stabilność ekonomiczną.
Farma Finca Las Flores w regionie Acevedo, Huila, jest sercem tego projektu. Region ten, położony w południowej części Kolumbii, słynie z doskonałych warunków klimatycznych i geograficznych, które sprzyjają uprawie kawy o wyjątkowych profilach smakowych. Gleby wulkaniczne i wysokość nad poziomem morza tworzą idealne warunki dla rozwoju różnorodnych nut smakowych.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.