Story Coffee Kolumbia Colombian Queen filtr 250g kawa ziarnista specialty
towar niedostępny






Opis
Story Coffee Kolumbia Colombian Queen filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.06.12
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
-
|
uprawy |
-
|
odmiana | Pacamara |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
ananas banan skórka grejpfruta rum mleczna czekolada |
ocena w cuppingu |
88.00 pkt SCA
|
Opis
Colombian queen, czy kolumbijski twist, jak kto woli!
Ta wersja to owoce odmiany botanicznej Pacamara, prosto z rodzinnego gospodarstwa Montablanco od Rodrigo Sanchez.
Farma ta znajduje się w regionie Huila, w dolinie rzeki Sauza, co przekłada się na wyjątkowy profil sensoryczny tej kawy!
W filiżance wyczujecie słodkie nuty ananasa, bananów i czekolady mlecznej <3 pojawia się tu też skórka z grejpfruta w otoczeniu rumu yhmmm
Kawka, „niepowtarzalna” i to dosłownie!
Palarnia pisze tak o tym projekcie:
"...będziemy mieszać, myte z naturalami, naturale z mytymi a może i kiedyś wpadnie do paczki jakiś ich dziwny proces obróbki.
Jedno jest pewne – nudy nie będzie. My już po pierwszym cuppingu byliśmy nieźle „confused” w sumie to dalej nie wiemy czy dlatego że innego profilu sensorycznego się spodziewaliśmy, czy dlatego że Robson zapomniał dodać drugiej kawy."
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze (np. V60, Origami, Kalita, Clever).
Chemex, AeroPress lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6.5g kawy / 100g wody
temperatura wody
93-96°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
2:30 - 2:45 min
Metoda:
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy Story Coffee Colombian Queen
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Story Coffee Roasters |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.