Story Coffee Kolumbia Colombian Queen Red Bourbon Washed filtr 250g kawa ziarnista OUTLET
Cena regularna:
78,90 zł
towar niedostępny
data palenia
2024.09.06 |
palarnia
Story Coffee Roasters |
pochodzenie
|
region
Huila
|
uprawy
-
|
producent
rodzina Vergara
|
farma
Finca Las Flores
|
odmiana
Red Bourbon
|
proces
washed |
typ palenia
|
palenie
|
profil sensoryczny
|
ocena SCA
88.50 pkt
|
Kawa ziarnista speciality Colombian Queen Red Bourbon Washed 250g z Kolumbii wypalona w polskiej palarni Story Coffee
Odkryj Nowy Wymiar słodkości czarnej kawy z Kolumbią Finca Las Flores!
Te wyjątkowe wisienki pochodzą z regionu Acevedo, Huila, gdzie na farmie Finca Las Flores rodzina Vergara z pasją i oddaniem pielęgnuje swoje uprawy. Obrabiana metodą mokrą, kawa z odmiany Red Bourbon to esencja kolumbijskiego terroir.
Farma jest prowadzona przez rodzinę Vergara, która od 1990 roku zajmuje się uprawą kawy. Zaczynając od dwóch hektarów, dziś farma obejmuje aż 14 hektarów! z czego 90,000 drzew kawowych to dowód ich pasji i zaangażowania!
Las Flores jest częścią kolektywu farm, które współpracują w zakresie agronomii, innowacji w przetwarzaniu i marketingu, co dodatkowo wzmacnia ich pozycję na rynku kawy specialty.
Region Huila słynie z doskonałych warunków do uprawy kawy – wysokość, mikroklimat i żyzne gleby wulkaniczne tworzą idealne środowisko do produkcji kawy o wyjątkowych profilach smakowych.
W filiżance znajdziecie bogaty bukiet smaków: soczystego melona, brzoskwini i moreli, z subtelnymi nutami wanilii, które tworzą harmonijną i złożoną kompozycję. To idealna propozycja dla tych, którzy szukają niebanalnych i eleganckich smaków.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
899,93 zł
Cena regularna:
1 249,90 zł
134,90 zł
Cena regularna:
149,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.