Story Coffee Kenya Thirikwa filtr 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Story Coffee Kenya Thirikwa filtr 250g
data palenia |
2023.10.02
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Kirinyaga
|
uprawy |
1600-1800 m n.p.m.
|
kooperatywa | Thirkwa |
młyn | Gakuyini |
odmiana | SL28, SL34 |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
agrest aronia rabarbar porzeczki |
ocena |
-
|
Przelew miesiąca Coffee Love! Tak tak, mamy dla Was pycha Kenię w cenie, która do Kenii wręcz nie pasuje :)
Ta wyjątkowo smaczna kawa przypomina nam o cudownych letnich dniach, które właśnie dobiegły końca. Ma doskonale wyważoną kwasowość współistniejącą ze słodyczą, i wyraźnie aromatyczny napar. Polecamy ją pić w nieco wyższej temperaturze, choć to oczywiście kwestia indywidualnych upodobań.
Do kooperatywy Thirkwa przynależy 1553 drobnych rolników z czego, 674 to kobiety. Razem zrywają około 250 ton owoców kawowca uprawianego na wulkanicznej żyznej glebie.
Rolnicy zbierają dojrzałe wiśnie ręcznie i dostarczają je do młyna Gakuyini gdzie są przetwarzane jeszcze tego samego dnia.
W młynie sortowanie wiśni odbywa się przed łuskaniem ziarna, a dojrzałe wiśnie są oddzielane od niedojrzałych, nadmiernie dojrzałych i obcych ciał.
Młyn wykorzystuje czystą wodę rzeczną do procesowania kawy i recyrkuluje wodę przed spuszczeniem jej do odpływu. Kawa jest następnie suszona na słońcu na podniesionych łożach, zanim zostanie dostarczona do suchego młyna w celu wtórnego przetworzenia.
Dlaczego kawa z Kenii jest tak wyjątkowa?
Kenijska kawa swoją opinię zawdzięcza unikalnej formie uprawy. Kawowce rosną tam na wulkanicznej glebie, w górskim klimacie obfitym w opady deszczu. Kawa z Kenii ma bogaty, zbilansowany smak o winnej nucie.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/10 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Story Coffee Roasters |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.