Story Coffee Kenia Ab Malkia Wa Murang’a filtr 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
68,90 zł
towar niedostępny
data palenia |
2024.06.03
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Nyeri
|
uprawy | 1650 - 1750 m n.p.m. |
odmiana | Sl28, Ruiru11, Batian |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil |
|
ocena |
87 pkt SCA
|
Kawa ziarnista speciality Ab Malkia Wa Murang’a 250g z Kenii wypalona w polskiej palarni Story Coffee
Hasz hicior na czerwiec! Pychota - na gorąco, czy jako cold brew, będziecie zachwyceni!
Kenya AB Malkia wa Murang’a pochodzi z malowniczego regionu Nyeri, jednego z najbardziej cenionych miejsc na mapie kaw specialty. Nyeri to serce kenijskiej produkcji kawy, gdzie żyzne gleby wulkaniczne i idealne warunki klimatyczne sprzyjają powstawaniu wyjątkowych profili smakowych.
Kawę dostarcza Kamacharia Co-op, zrzeszenie małych rolników, którzy z pasją i zaangażowaniem uprawiają swoje plantacje na wysokości od 1650 do 1750 metrów n.p.m. Wybrano ziarna z odmian SL28, Ruiru 11 i Batian, które słyną z wyjątkowej jakości. Dzięki procesowi mycia (washed) kawa zyskuje czysty i przejrzysty smak, będący esencją kenijskiej kawy.
Czego możecie się spodziewać w filiżance? Kawa Kenya AB Malkia wa Murang’a to prawdziwa eksplozja słodyczy i owocowych nut. Już od pierwszego łyku poczujecie orzeźwiające nuty cytrusów, które płynnie przechodzą w malinowe i wiśniowe tony. Wyczuwalne są także morele oraz subtelne kwiatowe akcenty, które dodają głębi i elegancji każdej filiżance.
Kenia ma ocenę 87 punktów w skali cuppingowej, co jest gwarancją najwyższej jakości i niezapomnianych doznań smakowych.
Jeśli jesteście miłośnikami kawy przelewowej i szukacie wyjątkowych, zbalansowanych smaków z nutą owocowej świeżości, to Kenya AB Malkia wa Murang’a jest idealnym wyborem.
Spróbujcie i pozwólcie się oczarować bogactwem Kenijskich smaków w swojej filiżance!
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
64,90 zł
Cena regularna:
79,90 zł
34,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
16,99 zł
Cena regularna:
27,90 zł
25,99 zł
Cena regularna:
28,99 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł