Story Coffee Honduras El Ocotillo Pacas filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
Story Coffee Honduras El Ocotillo filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod przelewowych
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.03.14
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Santa Barbara
|
wysokość upraw |
1500
|
odmiana | Pacas |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny | |
ocena w cuppingu |
87 pkt SCA
|
Opis kawy
Współpraca Story Coffee Roasters z 88graines zaowocowała sprowadzeniem dla Was kolejnych, wyjątkowych ziaren prosto z Hondurasu!
Zabieramy Was w malowniczą podróż aż do Hondurasu, gdzie znajduje się plantacja kawy Los Primos, której właścicielem jest Manuel De Jesús Vallecillo Fernández.
Farma znajduje się w wiosce El Ocotillo w Santa Barbara, w regionie, który jest bardzo dobrze znany z produkcji wysokiej jakości kawy.
Manuel już od młodzieńczych lat zajmuje się wiśniami kawowca, ale to od 2010r, gdy udało mu się zdobyć tę drogocenną ziemię, zaskakuje coraz to bardziej wyższej jakości owocami!
W 2017 roku Manuel wziął udział w konkursie Late Harvest National, podczas którego zajął 2 miejsce! Po wygranej stwierdził: “kawa z mojego gospodarstwa bardzo mnie zaskoczyła, przekroczyła moje oczekiwania jakościowe! Zdobycie 2 miejsca bardzo mnie zachęca, aby kontynuować ciężką pracę w celu utrzymania i poprawy jakości mojej kawy dla kupujących”
I tak oto z radością prezentujemy ziarna odmiany Pacas, obróbki washed od Manuela!
W filiżance odnajdziecie mnóstwo żółtych owoców takich jak śliwka czy mirabelka. Nie brakuje też kwiatów, niektórzy mówią, że to hibiskus. Kwasowość natomiast, przypomina tę z kenijskich kawek, więc łatwo się zmylić przy Hondurasie od Manuela!
Polecane metody zaparzenia kawy Story Coffee Honduras El Ocotillo
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/03 |
Producent | Story Coffee Roasters |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Honduras |
Region | Santa Barbara |
Odmiana botaniczna | Pacas |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |