Story Coffee Etiopia Aricha filtr 250g kawa ziarnista specialty
towar niedostępny






Opis
Story Coffee Etiopia Aricha filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.06.05
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Gedeo,
Yirgacheffee |
odmiana | Heirloom |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
brzoskwinia owoce leśne wanilia |
ocena w cuppingu |
87 pkt.
|
Opis
Nowa Etiopia z regionu Yirgacheffee, obróbki naturalnej! Przy jej zastosowaniu w ogóle nie zużywa się wody!
Ma to ogromne znaczne wśród krajów, które cierpią na jej deficyt.
Jest to najtańsza i najprostsza metoda, ale zarazem wymagająca największego nakładu pracy ludzkiej.
Technika ta sprawdza się najlepiej w warunkach dużego nasłonecznienia i stosunkowo wysokich temperatur.
A jak wygląda w praktyce?
Po zbiorze wisienki są suszone na pełnym słońcu, na betonowym patio bądź na „coffee beds”, czyli tak zwanych łóżkach afrykańskich, przez kilka dni, aż do momentu, w którym miąższ staje się kruchy i z łatwością odpada od ziaren.
Następnie ziarna suszy się ponownie, już bez miąższu, aż do uzyskania odpowiedniego poziomu wilgotności.
Ciekawostka!
Coraz częściej przy lepszej jakości wiśni w pierwszej fazie suszenia owoce są stopniowo rozsypywane bardzo cienką warstwą, tak aby każda wiśnia miała swobodny dostęp do ciepłego powietrza. Zarówno z góry jak i dołu.
Następnie, gdy już osiągną odpowiednią wilgoć są wysypywane wszystkie razem do finalnego dosuszenia.
Obróbka kawy metodą na sucho przekłada się na mocno owocowy profil smakowy, przypominający konfitury.
Daje wyższe body, mocno wyczuwalną słodycz oraz niższą kwasowość.
I właśnie taka jest nasza Ethiopia Aricha!
Przekonajcie się sami!
Wypalona jasno sprawdzi się doskonale w ekspresie przelewowym, dripie v60, aeropressie czy french pressie.
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze (np. V60, Origami, Kalita, Clever).
Chemex, AeroPress lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6.5g kawy / 100g wody
temperatura wody
93-96°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
2:30 - 2:45 min
Metoda:
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy Story Coffee Etiopia Aricha
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Story Coffee Roasters |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.