Story Coffee El Salvador Pacamara Goddess filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu





Opis
Story Coffee El Salvador Pacamara Goddess filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod przelewowych
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.03.03
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Usulutan
|
wysokość upraw |
1400
|
odmiana | Pacamara |
proces | |
typ palenia | |
stopień palenia | |
profil sensoryczny | |
ocena w cuppingu |
87 pkt SCA
|
Opis kawy
Owoce pochodzą od Diego Baraona, piątego pokolenia farmerów w tej rodzinie. Diego przejął ster na farmie w 2020 roku po śmierci ojca, a teraz pracuje nad kontynuacją tradycji i spuścizny nie tylko swojego ojca Gilberto, ale także ponad 130-letniego doświadczenia, historii i wiedzy, którą jego rodzina ma w uprawie kawy.
Farma położona jest na wysokości 1400 metrów nad poziomem morza na zboczach wolnostojącego wulkanu. Ta wyjątkowa pozycja zapewnia mikroklimat niepodobny do żadnego innego z dniami pełnymi słońca i chłodną bryzą, tworząc idealne środowisko do produkcji, przetwarzania i suszenia wiśni. Ten klimat jest szczególnie dobrze wykorzystywany w suszarni na farmie, gdzie podniesione łoża suszące są umieszczone między dwoma szczytami, tworząc tunel aerodynamiczny, przez który stale przepływa bryza. Łoża wystawione są na słońce przez dwanaście godzin dziennie, a temperaturę reguluje uporczywy wiatr, tworząc doskonałe środowisko do produkcji kaw przetwarzanych procesami Honey i Natural.
Ta partia kawy Pacamara została poddana obróbce Red Honey. Po zbiorach dojrzałe wiśnie są rozdrabniane na miazgę, w celu wydobycia pestki, czyli naszego ziarenka! Miąższ pozostaje nienaruszony. Rozdrobnioną kawę rozprowadza się następnie cienką warstwą na podniesionych łożach suszących. Ziarna przez pierwsze 72 godziny suszenia nie są w ogóle ruszane, a następnie są przesuwane, aby zapewnić równomierne suszenie. Kawa jest suszona przez 15–20 dni, aż osiągnie idealną wilgotność.
W naparze cytryna, mnóstwo słodkich owoców, orzech nerkowca oraz mleczna czekolada!
Kawa powstała przy współpracy z Coffee Desk - gratulujemy świetnego efektu i z przyjemnością polecamy Wam tę kawkę!
Polecane metody zaparzenia kawy Story Coffee El Salvador Pacamara Goddess
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/03 |
Producent | Story Coffee Roasters |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Salwador |
Region | Usulutan |
Odmiana botaniczna | Pacamara |
Obróbka | red honey |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | Przelew |
Waga | 250g |