Story Coffee Dolce 250g kawa ziarnista
Opis
data palenia |
2024.01.16
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Alta Mogiana
Guji |
uprawy |
900 - 1200 /
1900 m n.p.m. |
odmiana | Mundo Novo, Catuai, Heirloom |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
mleczna czekolada jagody truskawki |
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Dolce oznacza słodki, i taka właśnie jest ta kawa.
Wyobraź sobie owoce leśne zatopione w mlecznej czekoladzie.. Enjoy!
Blend ziaren z Brazylii i Etiopii. Przez to połączenie osiągnięty został bardzo dobry balans - słodycz brazylijskiej kawy jest uzupełniona owocowym charakter ziaren z Etiopii. W efekcie dostajemy kawę pozbawioną jednoznacznego charakteru, złożoną smakowo, dającą dużo radości w filiżance i często zaskakującą smakiem i aromatem.
Kawa ta sprawdzi się doskonale również w połączeniu z mlekiem - latte, cappuccino, czy macchiato będą wyraźne i przyjemnie smakujące. Dokładnie tak, jak oczekujemy tego od kawy z mlekiem.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.