Story Coffee Brazylia Mogiana natural 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.09.05
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region | |
uprawy |
900 - 1200 m n.p.m.
|
odmiana | Impaca, Catuai |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
karmel czekolada orzech |
ocena w cuppingu |
82+ pkt SCA
|
Kawa ziarnista speciality Mogiana 250g z Brazylii wypalona w polskiej palarni Story Coffee Roasters
Klasyczna kawa z Brazylii. Trzy odmiany botaniczne Arabiki - Mundo Novo, Catuai i Catucai dają kawę, która jest przyjemnie słodka, z nutami karmelu, czekolady i orzecha. Dla wielu to ideał. Nie ma kwasowości, nie ma za dużo goryczy. Jest za to przyjemny smak.
Doskonale komponuje się z mlekiem. Na bazie tych ziaren dostaniesz cappuccino, latte czy macchiato, które są cudownie deserowe i kremowe. W połączeniu z mlekiem pojawiają się dodatkowo nuty marcepanowe.
Ziarna tej kawy pochodzą drobnych farmerów w regionie Alta Mogiana.
Pochodzenie kawyAmeryka Południowa to świat przepełniony aromatem kawy. Szczególnie Brazylia, która jest jej światowym potentatem uprawy wysokiej jakości Arabiki i Robusty. Kawy pochodzące z tego regionu mają harmonijny i łagodny, co zjednało im serca milionów kawoszy na całym świecie. Ich smak pozbawiony jest także kwasowości. W smaku najczęściej pojawiają się skojarzenia z czekoladą i orzechem.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
69,90 zł
Cena regularna:
87,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.