CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Standout Coffee Panama Bonita Springs by Miró Family filtr 250 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 69,90 zł

Cena regularna:

69.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 34 pkt [?]
Zyskujesz 34 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami owoców leśnych

Kawa Speciality z nutami maślanych ciasteczek

Kawa Speciality z nutami skórki pomarańczy


data palenia
2024.11.25
palarnia
Standout Coffee
pochodzenie
Panama
region
Alto Lino, Boquete
uprawy
1300 m n.p.m.
producent
Familia Miro
stacja obróbki
Finca Bonita Springs
odmiana
Caturra
proces
natural
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
owoce leśne
ciasteczka maślane
skórka pomarańczy
kakao
ocena SCA
-
 

Kawa ziarnista speciality Bonita Springs by Miró Family z Panamy 250 g wypalona w sztokholmskiej palarni Standout Coffee 

W aromacie tej kawy odnajdziesz świeży kwiatowy zapach, a w filiżance nuty leśnych owoców, maślanych ciasteczek, skórki pomarańczowej, kakao i słodki, długi finisz. Jak sugeruje profil filiżanki, jest to kawa przetwarzana na sucho, w której naturalne smaki są ukryte w owocach kawy. Podczas fazy suszenia cukry i aromatyczne esencje są wchłaniane przez ziarna kawy.

Finca Bonita Springs znajduje się w Alto Lino, Boquete w Panamie, zaledwie dziesięć minut od centrum miasta Boquete. Jest własnością rodziny Miró i jest przez nią zarządzana od ponad 80 lat. Gospodarstwo składa się z 36 hektarów doskonałej ziemi do uprawy kawy, która wcina się w serce doliny Boquete. Wody mają pod dostatkiem i jest tam ona oczywistym atutem: dwie rzeki, cztery strumienie, pięć naturalnych źródeł i dwa wodospady przepływają przez ziemię i wokół niej, wpływając na chemię gleby oraz rodzimą florę i faunę. Dzięki dużym opadom deszczu i wilgotności doliny, zimnym mglistym wiatrom atlantyckim wiejącym znad Wielkiego Wododziału, a także cieplejszym bryzom Pacyfiku z południowych nizin, nieruchomość posiada unikalny zakres naturalnych mikroklimatów.
 
W 2017 roku Arturo Miró i Olmedo Miró wprowadzili nowy model biznesowy, przekształcając istniejącą farmę i jej tradycyjny proces zbioru i sprzedaży w w pełni działającą farmę kawy specjalistycznej, wyposażoną we własną suszarnię i zakład przetwórczy. Zmiany na farmie były ekscytujące i satysfakcjonujące do obserwowania.
 
Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6 g kawy
100 g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:40 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.40 - 3.00 minuty

Zalania:
⏱ 0:00-0:10 | 50 grams
⏱ 0:30-0:40 | 50 grams
⏱ 1:00-1:10 | 150 grams

 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 96°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy owocowa słodycz
Waga 250g
Producent Standout Coffee
Pochodzenie ziaren Panama
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Opinie o produkcie (0)

0 / 5
  • Opinie o produkcie Masz ten produkt?

    Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

    Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

    Pokaż więcej
    Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
    
                                                             Zamknij okno
    Standout Coffee Panama Bonita Springs by Miró Family filtr 250 g kawa ziarnista
    0
    Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
    Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
    Najczęściej kupowane
    Holder do góry
    Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium