Standout Coffee Panama Bonita Springs by Miró Family filtr 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2024.11.25 |
palarnia
Standout Coffee |
pochodzenie
Panama |
region
Alto Lino, Boquete
|
uprawy
1300 m n.p.m.
|
producent
Familia Miro
|
stacja obróbki
Finca Bonita Springs
|
odmiana
Caturra
|
proces
natural |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
ciasteczka maślane skórka pomarańczy kakao |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Bonita Springs by Miró Family z Panamy 250 g wypalona w sztokholmskiej palarni Standout Coffee
Finca Bonita Springs znajduje się w Alto Lino, Boquete w Panamie, zaledwie dziesięć minut od centrum miasta Boquete. Jest własnością rodziny Miró i jest przez nią zarządzana od ponad 80 lat. Gospodarstwo składa się z 36 hektarów doskonałej ziemi do uprawy kawy, która wcina się w serce doliny Boquete. Wody mają pod dostatkiem i jest tam ona oczywistym atutem: dwie rzeki, cztery strumienie, pięć naturalnych źródeł i dwa wodospady przepływają przez ziemię i wokół niej, wpływając na chemię gleby oraz rodzimą florę i faunę. Dzięki dużym opadom deszczu i wilgotności doliny, zimnym mglistym wiatrom atlantyckim wiejącym znad Wielkiego Wododziału, a także cieplejszym bryzom Pacyfiku z południowych nizin, nieruchomość posiada unikalny zakres naturalnych mikroklimatów.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6 g kawy
100 g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:40 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.40 - 3.00 minuty
Zalania:
⏱ 0:00-0:10 | 50 grams
⏱ 0:30-0:40 | 50 grams
⏱ 1:00-1:10 | 150 grams
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)


69,90 zł
Cena regularna:
85,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

139,90 zł
Cena regularna:
164,90 zł

12,99 zł
Cena regularna:
14,99 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!