CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
  • nowość

Standout Coffee Kolumbia Yeferson Olaya El Tesoro Tabi Natural filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 92,90 zł 92.90
ilość szt.
Zyskujesz 46 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami brązowego cukru

Kawa Speciality z nutami wiśni

kawa speciality z nutami karmelu



data palenia
2024.04.16
palarnia
pochodzenie
region
Tolima-Planadas
uprawy
1800 m n.p.m.
producent
Yeferson Olaya Prieto
farma
El Tesoro
odmiana
Tabi
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
brązowy cuker
wiśnia
karmel
jabłko
ocena
-

Kawa ziarnista speciality Yeferson Olaya El Tesoro z Kolumbii 250g wypalona w sztokholmskiej palarni Standout Coffee 

W tej filiżance odnajdziesz słodycz przypominającą brązowy cukier oraz nuty wiśni i karmelu. Kwasowość przypomina zielone jabłka. Całość filiżanki jest błyszcząca i ekscytująca.

Yeferson Olaya Prieto, hodowca kawy w trzecim pokoleniu, tchnie życie w kulturę kawy na farmie El Tesoro. Od tradycyjnych technik po skok w nowoczesność – podróż Yefersona nabiera tempa. W 2020 roku założył własną firmę zajmującą się produkcją kawy organicznej oraz unikalnych odmian takich jak Gesha, Pink Bourbon, Tabi, Wush Wush, czy Java.
 
Pochodząca z bogatych w kawę krajobrazów Kolumbii, odmiana Tabi jest starannie uprawiana na farmie El Tesoro w regionie Tolima-Planadas, na wysokości 1800 metrów nad poziomem morza, na powierzchni 4 hektarów, w cieniu rodzimych drzew.

Początek tej kawy to ręczny zbiór idealnie dojrzałych owoców i selekcja poprzez spławianie. Po pierwszym etapie wiśnie przechowuje się w 200-litrowych plastikowych pojemnikach gdzie przechodzą beztlenową fermentację przez 200 godzin. Po tym procesie wiśnie przenosi się do suszarni baldachimowej na 15–20 dni w temperaturze 30–40°.
 
Kawy ziarniste klasy speciality z palarni Standout dostępne są w 250-gramowych słoikach. Kawy te stanowią idealne połączenie kawy speciality i kawy competition, a ich profil smakowy jest zarówno ekscytujący, jak i niepowtarzalny.
 
Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 96°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/04
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 250g
Producent Standout Coffee
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Standout Coffee Kolumbia Yeferson Olaya El Tesoro Tabi Natural filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium