CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Standout Coffee Kolumbia Volcanic Ash Washed Caturra filtr 250 g | CoffeeLove
  • promocja

Standout Coffee Kolumbia Volcanic Ash Washed Caturra filtr 250 g kawa ziarnista OUTLET

Ocena:
0
Cena: 59,99 zł

Cena regularna: 84,90 zł

59.99
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 84,90 zł
ilość szt.
-29% Zyskujesz 29 pkt [?]
Zyskujesz 29 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami karmelu

Kawa Speciality z nutami przypraw

kawa speciality z nutami pomarańczy


data palenia
2025.02.17
palarnia
Standout Coffee
pochodzenie
Kolumbia
region
Nariño
uprawy
1950 m n.p.m.
producent
drobni producenci
farma
Tablón de Gómez
odmiana
Caturra
proces
washed
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
karmel
przyprawy
pomarańcza
ocena SCA
-
 

Kawa ziarnista speciality Volcanic Ash Washed Caturra z Kolumbii 250 g wypalona w sztokholmskiej palarni Standout Coffee

Ziarna z wysoko położonego Nariño oferują zrównoważoną filiżankę z delikatną słodyczą karmelu, uzupełnioną rozgrzewającymi przyprawami, wyrazistą cytrusową kwasowością pomarańczy i złożonym finiszem.
 
Pochodząca od drobnych rolników z Tablón de Gómez, Nariño, ta wyjątkowa kawa uosabia bogatą złożoność swojego pochodzenia. Położony w górzystym krajobrazie południowej Kolumbii region ten słynie z produkcji jednych z najbardziej unikalnych mikro-partii w kraju. Zaledwie dwie godziny od słynnego miasta kawowego Buesaco, Tablón de Gómez korzysta z dużych wysokości, wulkanicznej gleby i chłodnego klimatu — idealnych warunków do powolnego dojrzewania wiśni, co wzmacnia słodycz i głębię smaku kawy.
 
Kawa jest uprawiana na wysokości od 1800 do 2100 metrów nad poziomem morza, gdzie połączenie gleby bogatej w popiół wulkaniczny i częste opady deszczu sprzyjają optymalnym warunkom wzrostu. Rolnicy należą do Terra Association i Cafés Especiales de Nariño Cooperative, dwóch organizacji poświęconych jakości, zrównoważonemu rozwojowi i uczciwym praktykom handlowym. Ze względu na wysoką wilgotność i niskie temperatury w regionie proces suszenia jest starannie zarządzany i często trwa od 20 do 25 dni, aby zapewnić stabilny i spójny profil filiżanki.
 
Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6 g kawy
100 g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:40 - 3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 15 g
  • woda - 2500 ml, 96°C
  • czas parzenia - 2.40 - 3.00 minuty

Zalania:
⏱ 0:00-0:10 | 50 grams
⏱ 0:30-0:40 | 50 grams
⏱ 1:00-1:10 | 150 grams

 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 96°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2025/02
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy przyprawy-słodycz
Waga 250g
Producent Standout Coffee
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

0 / 5
  • Opinie o produkcie Masz ten produkt?

    Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

    Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

    Pokaż więcej
    Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
    
                                                             Zamknij okno
    Standout Coffee Kolumbia Volcanic Ash Washed Caturra filtr 250 g kawa ziarnista OUTLET
    0
    Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
    Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
    Najczęściej kupowane
    Holder do góry
    Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium