Standout Coffee Kolumbia Volcanic Ash Washed Caturra 1 kg kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.02.17 |
palarnia
Standout Coffee |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Nariño
|
uprawy
1950 m n.p.m.
|
producent
drobni producenci
|
farma
Tablón de Gómez
|
odmiana
Caturra
|
proces
washed |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
przyprawy pomarańcza |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Volcanic Ash Washed Caturra z Kolumbii 1 kg wypalona w sztokholmskiej palarni Standout Coffee
Pochodząca od drobnych rolników z Tablón de Gómez, Nariño, ta wyjątkowa kawa uosabia bogatą złożoność swojego pochodzenia. Położony w górzystym krajobrazie południowej Kolumbii region ten słynie z produkcji jednych z najbardziej unikalnych mikro-partii w kraju. Zaledwie dwie godziny od słynnego miasta kawowego Buesaco, Tablón de Gómez korzysta z dużych wysokości, wulkanicznej gleby i chłodnego klimatu — idealnych warunków do powolnego dojrzewania wiśni, co wzmacnia słodycz i głębię smaku kawy.
Kawa jest uprawiana na wysokości od 1800 do 2100 metrów nad poziomem morza, gdzie połączenie gleby bogatej w popiół wulkaniczny i częste opady deszczu sprzyjają optymalnym warunkom wzrostu. Rolnicy należą do Terra Association i Cafés Especiales de Nariño Cooperative, dwóch organizacji poświęconych jakości, zrównoważonemu rozwojowi i uczciwym praktykom handlowym. Ze względu na wysoką wilgotność i niskie temperatury w regionie proces suszenia jest starannie zarządzany i często trwa od 20 do 25 dni, aby zapewnić stabilny i spójny profil filiżanki.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18 g kawy dająca 45 g naparu
- czas parzenia: 26-30 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Opinie o produkcie (0)


69,90 zł
Cena regularna:
85,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

139,90 zł
Cena regularna:
164,90 zł

12,99 zł
Cena regularna:
14,99 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!