CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Standout Coffee Nestor Lasso 250g | CoffeeLove
  • nowość

Standout Coffee Kolumbia Nestor Lasso Anaerobic Yeast Thermal Shock Natural Ombligon filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 144,90 zł 144.90
ilość szt.
Zyskujesz 72 pkt [?]

towar niedostępny

kawa speciality z nutami marakui

kawa speciality z nutami ananasa

kawa speciality z nutami wiśni



data palenia
2024.04.23
palarnia
Standout Coffee
pochodzenie
region
Huila,
Pitalito
uprawy
1750 m n.p.m.
producent
-
farma
El Diviso
odmiana
Ombligon
proces
anaerobicthermal shock + natural
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
marakuja
ananas
wiśnia
ocena
-

Kawa ziarnista speciality Nestor Lasso z Kolumbii 250g wypalona w sztokholmskiej palarni Standout Coffee 

Kawa ta jest rzadką odmianą, o której niewiele wiadomo. Sugeruje się, że jest spokrewniona z etiopską odmianą dziedziczną. Nazwa ombligon wywodzi się od wydłużonego kształtu fasoli i znajdującego się u jej podstawy guzka w kształcie pępka.

Na imponującej wysokości 1750 m n.p.m. kawa ta poddawana jest stopniowemu procesowi i suszeniu. Rezultatem jest filiżanka wypełniona tropikalnym aromatem, z wyraźnymi nutami marakui, ananasa i wiśni. Ogólne wrażenia z kubka będą uwielbiane ze względu na jego złożoność i wysokiej jakości kwasowość.
 
Kawy ziarniste klasy speciality z palarni Standout dostępne są w 250-gramowych słoikach. Kawy te stanowią idealne połączenie kawy speciality i kawy competition, a ich profil smakowy jest zarówno ekscytujący, jak i niepowtarzalny.

Fermentacja i proces krok po kroku:
  1. Wiśnie zbierane po osiągnięciu 21-24 stopni Brixa (ilość cukru w owocu).
  2. Umieszczane w otwartych zbiornikach na 48 godzin w celu natlenienia, recyrkulując moszcz kawowy i monitorując go, aby utrzymać 19 stopni Brixa i pH powyżej 5.
  3. Spławiane w wodzie w celu usunięcia niedojrzałych i uszkodzonych wiśni.
  4. Przepłukiwane wodą o temperaturze 50 stopni Celsjusza (szok termiczny), aby przyspieszyć fermentację.
  5. Spryskane drożdżami piwnymi przed zamknięciem w hermetycznym zbiorniku.
  6. Fermentowane przez 38-godzin w środowisku beztlenowym.
  7. Suszone mechaniczne przez 12 godzin.
  8. Trzymane w zamkniętych workach przez 48 godzin w ciemnym pomieszczeniu w celu ustabilizowania się smaku.
  9. Suszone pod baldachimem przez około 15 dni, aż osiągną wilgotność 10,5%.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 96°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/04
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 250g
Producent Standout Coffee
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces anaerobic
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Standout Coffee Kolumbia Nestor Lasso Anaerobic Yeast Thermal Shock Natural Ombligon filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium