Standout Coffee Kolumbia Alejandra Muñoz and Jhonatan Gasca's: Zarza Farm Pink Bourbon filtr 250g kawa ziarnista OUTLET
Cena regularna:
114,90 zł
towar niedostępny
data palenia |
2024.08.12
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Pitalito, Huila
|
uprawy |
1540 m n.p.m.
|
producent |
Alejandra Muñoz i Jhonatan Gasca
|
farma |
Zarza
|
odmiana |
Pink Bourbon
|
proces |
double fermented washed
|
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
kwiaty pomarańczy morela agrest białe wino |
ocena |
-
|
Kawa ziarnista speciality Alejandra Muñoz and Jhonatan Gasca's: Zarza Farm Pink Bourbon z Kolumbii 250g wypalona w sztokholmskiej palarni Standout Coffee
Alejandra Muñoz i Jhonatan Gasca to pełni pasji młodzi plantatorzy kawy z Pitalito, w Huila w Kolumbia. Razem oferują wyjątkowe doświadczenie kawowe, które obrazuje ich oddanie i specjalistyczną wiedzę.
Alejandra, 26-latka z Brukseli-Pitalito, dorastała ucząc się od ojca stolarstwa. Mimo to jej ścieżka zaprowadziła ją do kawy, gdy poznała Jhonatana Gascę, oddanego producenta kawy. Alejandra dołączyła do Jhonatana w biznesie kawowym, wnosząc swoją miłość i poświęcenie do farmy Zarza, położonej 1540 metrów nad poziomem morza. Ich farma rozciąga się na ponad 6 hektarach, gdzie uprawiają kawę speciality, z poszanowaniem rodzinnych wartości i szacunkiem dla swojej pracy.
Pasja Jhonatana do kawy jest głęboko zakorzeniona w tradycji jego rodziny. Pomimo wczesnych trudności i wyzwań, realizował marzenie o produkcji wysokiej jakości kawy speciality. Zainspirowani przyjaciółmi znanymi z wyjątkowych kaw, Jhonatan i jego brat Johan dążą do światowego uznania, dumni ze swojego rodzinnego dziedzictwa i jakości swojej kawy.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:40 - 3:00 min
- doza - 18g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- czas parzenia - 2.40 - 3.00 minuty
Zalania:
⏱ 0:00-0:10 | 50 grams
⏱ 0:30-0:40 | 50 grams
⏱ 1:00-1:10 | 150 grams
- doza - 17g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 96°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
139,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
169,90 zł
Cena regularna:
219,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
189,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
159,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.