Pikola Rwanda Mushaka washed filtr 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Pikola Rwanda Mushaka filtr 250g kawa ziarnista
Charakterystyka
data palenia |
2023.06.07
|
najlepsza przed |
2023.12.07
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Rusizi
|
farma / stacja obróbki |
Mushaka Washing station
|
odmiana |
Red Bourbon
|
uprawy |
1683 m n.p.m.
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
herbata rooibos
karmel |
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis
Stacja przetwarzania znajduje się 35 km od miasta Rusizi na wysokości 1683 m n.p.m. Kierownik stacji Lin Bahati nadzoruje działanie całej stacji z dwoma pracownikami. W okresie szczytowych zbiorów stacja zatrudnia 60 pracowników sezonowych. Mimo że stacja jest niewielka jak na lokalne standardy, w 2022 roku przetworzyła nieco ponad 220 ton kawowców.
Stacja współpracuje z 1267 drobnymi rolnikami, którym dostarcza bezpłatne sadzonki kawy. Wszyscy rolnicy współpracujący ze stacją Mushaka zobowiązują się do stosowania tylko i wyłącznie nawozów organicznych. Pomimo silnej konkurencji ze strony czterech innych stacji przetwórczych, Mushaka utrzymuje zakładany roczny wzrost i płynnie realizuje swoje długoterminowe cele. Dzięki temu zapewnia bezpieczny i stabilny dochód wszystkim 1267 rolnikom.
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze (np. V60, Origami, Kalita, Clever).
Chemex, AeroPress lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6.5g kawy / 100g wody
temperatura wody
93-96°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
2:30 - 2:45 min
Metoda:
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy Pikola Rwanda Mushaka
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Pikola |
Pochodzenie ziaren | Rwanda |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.