Pikola Peru Anai Dalila Guevara washed filtr 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Pikola Peru Anai Dalila Guevara filtr 250g kawa ziarnista
Charakterystyka
data palenia |
2023.06.06
|
najlepsza przed |
2023.12.06
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
La Libertad, La Coipa, San Ignacio
|
farma / stacja obróbki |
Anai Dalila Guevara
|
odmiana |
Pache,
Catimor |
uprawy |
1800 - 1900 m n.p.m.
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis
Anai Dalila ma 4 hektary ziemi, którą zarządza wraz z mężem Arturo. Uprawiają wiele różnych odmian - bourbona, caturra, gejszy, catuai i pache. Podobnie jak jej tata, David Guevara, również współpracuje z Falcon Coffees (exporter wspomagający lokalnie rolników, ułatwiający sprzedaż wysokiej jakości ziaren za godziwe pieniądze).
Gospodarstwa Anais znajdują się w idealnym obszarze do uprawy wysokiej jakości kawy, ze względu na stosunkowo wysoką wilgotność, wysokość i bogate, żyzne gleby.
Farma zlokalizowana jest w La Libertad, w dzielnicy San Ignacio. Ze względu na brak zbieraczy kawy w regionie, cała rodzina zbiera wiśnie przez całe zbiory i od kilku lat eksperymentuje z różnymi procesami fermentacji.
Po zbiorach Anai i jej rodzina umieszczają wiśnie w zbiornikach ze słodką wodą, aby usunąć wszystkie pływające ziarna (lżejsze, niedostatecznie dojrzałe). Następnie usuwają miąższ i fermentują w plastikowych torebkach w cieniu przez 24-36 godzin (w zależności od wilgotności). Później pergamin jest przenoszony do suszarni na 9 dni.
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze (np. V60, Origami, Kalita, Clever).
Chemex, AeroPress lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6.5g kawy / 100g wody
temperatura wody
93-96°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
2:30 - 2:45 min
Metoda:
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy Pikola Peru Anai Dalila Guevara
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Pikola |
Pochodzenie ziaren | Peru |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.