Pikola Kenya Citigu washed filtr 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Pikola Kenya Citigu filtr 250g kawa ziarnista
Charakterystyka
data palenia |
2023.06.07
|
najlepsza przed |
2023.12.07
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Miriga Mieru
|
farma / stacja obróbki |
Citigu Cooperativa /
stacja Gitugu |
odmiana |
Ruiru,
Batian |
uprawy |
1600 m n.p.m.
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis
Kooperativa Gitugu znajduje się na wschodnim zboczu góry Kenii (5199 m). Obszar ten jest nazywany „Szampańskim regionem kawy” ze względu na swoją jakość. Tutejsze gospodarstwa są urodzajne dzięki czerwonej wulkanicznej glebie, tropikalnej pogodzie i wysokości 1280 – 1970 metrów. Cechą szczególną tego miejsca są dwa zbiory tej samej jakości w jednym roku.
Tylko dojrzałe czerwone wiśnie przywożone są na stację Gitugu, gdzie późnym popołudniem są czyszczone i odbierane na kolejny dzień. Następnego dnia kawa jest obierana i myta w czystej wodzie. Suszenie odbywa się stopniowo do 12% wilgotności resztkowej.
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze (np. V60, Origami, Kalita, Clever).
Chemex, AeroPress lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6.5g kawy / 100g wody
temperatura wody
93-96°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
2:30 - 2:45 min
Metoda:
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy Pikola Kenya Citigu
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Pikola |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.