Pikola Ethiopia Buriso Dambi natural filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Pikola Ethiopia Buriso Dambi filtr 250g kawa ziarnista
Charakterystyka
data palenia |
2023.06.07
|
najlepsza przed |
2023.12.07
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Dambi, Sidamo
|
farma / stacja obróbki |
Buriso Dambi
|
odmiana |
74158
|
uprawy |
1980 - 2150 m n.p.m.
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis
Nazwa kawy pochodzi od rolnika Buriso Amaje i wioski Dambi, w pobliżu której znajduje się jego gospodarstwo. Zajmuje ono powierzchnię 10 hektarów. Buriso Amaje został wybrana przez lokalną grupę rolników jako główny lider koordynujący eksport poprzez giełdę kawy w Addis Abebie.
Drzewa kawowca rosną w miejscowości z dużą reprezentacją rodzimych lasów. Buriso uprawia wybrane odmiany dzikich kawowców noszących numeryczne oznaczenia 74158 i 74160. Pochodzą z lasu Metu Bishari w regionie Illuababora w zachodniej Etiopii.
Podczas zbioru zbierane są tylko i wyłącznie czerwone, w pełni dojrzałe wiśnie. Następnie są myte i sortowane w zbiornikach z wodą i trafiają na tzw. łóżka afrykańskie, gdzie suszą się przez 18-20 dni. W tym czasie metoda układania wiśni jest dostosowana do lepszej i bardziej kontrolowanej fermentacji. Na początku kawa leżakuje w jednej warstwie, później układana jest w stosy na wysokości 10 cm.
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze (np. V60, Origami, Kalita, Clever).
Chemex, AeroPress lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6.5g kawy / 100g wody
temperatura wody
93-96°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
2:30 - 2:45 min
Metoda:
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy Pikola Ethiopia Buriso Dambi
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Pikola |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.