Pikola Ethiopia Buliye natural filtr 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Pikola Ethiopia Buliye filtr 250g kawa ziarnista
Charakterystyka
data palenia |
2023.05.31
|
najlepsza przed |
2023.11.31
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Hambela, Guji
|
farma / stacja obróbki |
Buliye
|
odmiana |
Heirloom
|
uprawy |
1900 - 2200 m n.p.m.
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis
Kawa ta pochodzi ze stacji przetwarzania Buliye znajdującej się na wysokości 2120 m n.p.m. w regionie Guji. Stacja została zbudowana w 2005 roku przez Buno General Trading.
Rolnicy mieszkający w pobliżu Buliye zazwyczaj zarządzają gospodarstwami o powierzchni 3-7 hektarów, czyli znacznie więcej niż standardowa średnia etiopska plantacja. Ułatwia to szkolenie i nauczanie rolników praktyk rolniczych, które poprawiają jakość kawy.
Wiśnie kawowca dostarczane są w dniu odbioru do stacji, są sortowane, spłukiwane czystą wodą i układane na podwyższeniach zwanych łóżkami afrykańskimi.
Chłodniejszy klimat wyżyn powoduje, że kawa wysycha do pożądanej wilgotności resztkowej nawet w 40 dni. W tym czasie kawa musi być często osłonięta przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, aby uniknąć uszkodzeń.
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze (np. V60, Origami, Kalita, Clever).
Chemex, AeroPress lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6.5g kawy / 100g wody
temperatura wody
93-96°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
2:30 - 2:45 min
Metoda:
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy Pikola Ethiopia Buliye
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/05 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Pikola |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | sucha / natural |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.