CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Pikola El Salvador Monte Carlos filtr 250g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 64,90 zł 64.90
ilość szt.
Zyskujesz 32 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Pikola
 

Kawa Speciality z nutami pralin

Kawa Speciality z nutami owoców leśnych


data palenia
2024.02.26
palarnia
pochodzenie
region
La Montaňita, Morazan
farma / 
stacja obróbki
San Carlos Dos
odmiana
Cusclateco
uprawy
1100 - 1650 m n.p.m.
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
w cuppingu
brak danych

Cooperativa San Carlos rozpoczęła swoją działalność w 1980 roku, co było możliwe dzięki reformom rolnym wdrożonym przez rząd Salwadoru, który dokonał redystrybucji ziemi wśród drobnych rolników. Farma o powierzchni 672 ha rozciąga się od 1100 do 1665 m n.p.m. na górze Cacahuatique, która podczas wojny domowej w latach 80-tych była strategicznym punktem Rządowych Sił Opozycyjnych, ponieważ umożliwiała obserwacje ze szczytu dużej części regionu.

Gospodarstwo ma 126 stowarzyszonych członków wraz z rodzinami, wszyscy mieszkają w pobliżu i pracują razem na farmie jako grupa, a ziemia jest podzielona na 25 oddzielnych działek. Pierwotnie po prostu uprawiali Pacas i Bourbon, ale ostatnio dodali niewielką ilość Pacamary, która jest uprawiana w wyższych partiach gospodarstwa.
Mokry młyn i tarasy do przetwarzania kawy znajdują się na wysokości 1400 m n.p.m. w górach, zapewniając idealne miejsce do suszenia kaw, ponieważ są usytuowane na północ/północny wschód, czyli kierunek dominujących wiatrów, co pomaga utrzymać stabilne temperatury suszenia kawy.

Po przybyciu do młyna wiśnie są moczone w celu umycia, oczyszczenia i usunięcia wszelkich "pływaków" - lżejszych owoców, które nie są odpowiednio dojrzale. Stąd są następnie przenoszone do beczek, gdzie pozostają zamknięte przez 90 godzin. Później kawa jest suszona na tarasie przez dwa dni, ułożona w niskie warstwy, aby zmniejszyć wilgotność z 60% do około 25%. Następnie można ją już układać w wyższe stosy i grabić co godzinę do wyschnięcia przez kolejne 13 - 15 dni, aż do osiągnięcia wilgotności 11%.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5g kawy
100g wody

woda

temperatura:
93-96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
2:15 - 2:30 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 18 g
  • mielenie (Comandante) - 23 kliki
  • woda - 300 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
Zalania do 150/300ml w 0:40 i 1:15, koniec w 1:45. Po każdym warto zamieszać driperem dwa razy.
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/02
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
Waga 250g
Producent Pikola
Pochodzenie ziaren Salwador
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces anaerobic
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Pikola El Salvador Monte Carlos filtr 250g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium