Pikola El Salvador Monte Carlos anaerobic natural filtr 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Pikola El Salvador Monte Carlos filtr 250g kawa ziarnista
Charakterystyka
data palenia |
2023.06.07
|
najlepsza przed |
2023.12.07
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
La Montaňita, Morazan
|
farma / stacja obróbki |
San Carlos Dos kooperativa
|
odmiana |
Bourbon
|
uprawy |
1100 - 1665 m n.p.m.
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis
Cooperativa San Carlos rozpoczęła swoją działalność w 1980 roku, co było możliwe dzięki reformom rolnym wdrożonym przez rząd Salwadoru, który dokonał redystrybucji ziemi wśród drobnych rolników. Farma o powierzchni 672 ha rozciąga się od 1100 do 1665 m n.p.m. na górze Cacahuatique, która podczas wojny domowej w latach 80-tych była strategicznym punktem Rządowych Sił Opozycyjnych, ponieważ umożliwiała obserwacje ze szczytu dużej części regionu.
Gospodarstwo ma 126 stowarzyszonych członków wraz z rodzinami, wszyscy mieszkają w pobliżu i pracują razem na farmie jako grupa, a ziemia jest podzielona na 25 oddzielnych działek. Pierwotnie po prostu uprawiali Pacas i Bourbon, ale ostatnio dodali niewielką ilość Pacamary, która jest uprawiana w wyższych partiach gospodarstwa.
Mokry młyn i tarasy do przetwarzania kawy znajdują się na wysokości 1400 m n.p.m. w górach, zapewniając idealne miejsce do suszenia kaw, ponieważ są usytuowane na północ/północny wschód, czyli kierunek dominujących wiatrów, co pomaga utrzymać stabilne temperatury suszenia kawy.
Po przybyciu do młyna wiśnie są moczone w celu umycia, oczyszczenia i usunięcia wszelkich "pływaków" - lżejszych owoców, które nie są odpowiednio dojrzale. Stąd są następnie przenoszone do beczek, gdzie pozostają zamknięte przez 90 godzin. Później kawa jest suszona na tarasie przez dwa dni, ułożona w niskie warstwy, aby zmniejszyć wilgotność z 60% do około 25%. Następnie można ją już układać w wyższe stosy i grabić co godzinę do wyschnięcia przez kolejne 13 - 15 dni, aż do osiągnięcia wilgotności 11%.
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze (np. V60, Origami, Kalita, Clever).
Chemex, AeroPress lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6.5g kawy / 100g wody
temperatura wody
93-96°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
2:30 - 2:45 min
Metoda:
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy Pikola El Salvador Monte Carlos
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Pikola |
Pochodzenie ziaren | Salwador |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | anaerobic |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.