Pikola Colombia Elicenia Chilito washed filtr 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Pikola Colombia Elicenia Chilito filtr 250g kawa ziarnista
Charakterystyka
data palenia |
2023.05.29
|
najlepsza przed |
2023.11.29
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Pitalito, Huila
|
farma / stacja obróbki |
El Arrayanal
|
odmiana |
Castillo
|
uprawy |
1640 m n.p.m.
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
różowy grejpfrut
białe wino |
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis
Kawa od Marii Elicenia Chilito Guacy to kolejny direct trade Pikoli, czyli kupowanie kawy bezpośrednio od rolników. Właściciele Pikoli odwiedzili Elicenię pod koniec zeszłego roku i od razu zakochali się w jej gospodarstwie i podejściu do kawy. Dlatego włączyli do oferty jej kawę i tym samym Pikola ma swój wkład w rozwój jej gospodarstwa.
Wkrótce po ukończeniu 18 lat Elicenia wyjechała do pobliskiego miasteczka Pitalito, gdzie rozpoczęła naukę, a jednocześnie ukończyła kurs kontroli jakości kawy i zakochała się w świecie kawy. Tak weszła w świat kawy, która właściwie pochłonęła Elicenię - zainteresowała się metodami jej uprawy i przetwarzania. Dziś produkuje wspaniałą kawę, pozostając wierna tradycji swojego regionu i stosowanym tam metodom przetwarzania, które wyznaczyli już jej przodkowie.
Po przewiezieniu do stacji obróbki kawa jest pozostawiona do leżakowania przez 24 godziny w zbiornikach, w tzw. eko-młynku. Następnie wiśnie kawy pozbawiane są skórki, a ziarna zanurzane w wodzie na kolejne 24 godziny. Następnie ziarna są myte i suszone, co trwa zazwyczaj 10 dni.
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze (np. V60, Origami, Kalita, Clever).
Chemex, AeroPress lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6.5g kawy / 100g wody
temperatura wody
93-96°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
2:30 - 2:45 min
Metoda:
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy Pikola Colombia Elicenia Chilito
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/06 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Pikola |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.