Pikola Colombia Andrés Julian Ortiz Geisha honey filtr 250g kawa ziarnista speciality
towar niedostępny






Opis
Pikola Colombia Andrés Julian Ortiz filtr 250g kawa ziarnista
Charakterystyka
data palenia |
2023.05.24
|
najlepsza przed |
2023.11.24
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Vereda Santa Inés, Bruselas, Huila
|
farma / stacja obróbki |
Kaizen
|
odmiana |
Geisha
|
uprawy |
1600 - 1700 m n.p.m.
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis
Limitowana edycja kawy w specjalnym, pięknym opakowaniu. Tak doskonała kawa zasługuje z pewnością na niecodzienne opakowanie, zarezerwowane przez czeską palarnię Pikola kawom wyjątkowym.
Julian Ortiz kontynuuje rodzinną tradycję uprawy kawy i reprezentuje trzecie pokolenie rolników. Reprezentuje też nowe pokolenie, ponieważ lubi eksperymentować z procesami parzenia kawy i sadzić nowe odmiany. Zajmuje się np. przetwarzaniem odmiany Geisha, stosując swój autorski sposób.
Julian również aktywnie uczestniczy w kursach i szkoleniach kawowych, oraz stale dąży do poprawy jakości profilu smakowego. Wraz z bratem Williamem zaczął pracować nad różnymi procesami fermentacji, ale jednocześnie przyznaje, że nie jest łatwo zmienić tradycje i pierwotny sposób przetwarzania kawy według rodziców i bliskiej społeczności.
Na farmie zbierają najdojrzalsze owoce ze zbiorów, następnie usuwają łuski z kawy i przenoszą ją do strefy fermentacji. Początkowy etap fermentacji kawy odbywa się w hermetycznym zbiorniku ze stali nierdzewnej. Ten etap trwa do 48 godzin, w zależności od temperatury kawy w zbiorniku. Następnie suszy się metodą honey do wymaganej wilgotności. Ostatnim etapem obróbki jest stabilizacja już wysuszonej kawy w torebkach, która trwa co najmniej 3 tygodnie.
Jak najlepiej przygotować tę kawę
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobyć w dripeprze (np. V60, Origami, Kalita, Clever).
Chemex, AeroPress lub french press również będą świetnym wyborem!
proporcje
6.5g kawy / 100g wody
temperatura wody
93-96°C
mielenie
średnio-grube
czas parzenia
2:30 - 2:45 min
Metoda:
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Polecane metody zaparzenia kawy Pikola Colombia Andrés Julian Ortiz
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/05 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Pikola |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | pulped natural / honey |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.