Pikola Colombia Ana Lucia Urbano washed filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
Pikola Colombia Elicenia Chilito filtr 250g kawa ziarnista
Charakterystyka
data palenia |
2023.07.03
|
najlepsza przed |
2024.01.03
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Santa Rita, Pitalito, Huila
|
producent |
Ana Lucia Urbano
|
odmiana |
Caturra,
Castillo Tambo
|
uprawy |
1700 - 1900 m n.p.m.
|
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena w cuppingu |
brak danych
|
Opis
Ana Lucia Urbano, która pochodzi z wioski Santa Rita, położonej niedaleko miasta Pitalito, jest rolnikiem z pasją i determinacją. W ciągu 34 lat pracy z kawą stała się częścią kilku grup składających się z kobiet-przedsiębiorców. Wspólnie z innymi pracuje nad poszerzaniem wiedzy z zakresu uprawy kawy. Ta współpraca pomaga całej społeczności w poprawie ekonomii lokalnych projektów i lepszym zabezpieczeniu rodzin.
Ziarna w tej paczce to mieszanka tradycyjnej odmiany Caturra i odmiany Castillo Tambo. Druga wymieniona to lokalna mutacja odmiany Castillo „odkryta” kilka lat temu w pobliżu wsi Tambo w regionie Cauca. Genetycznie jest prawie identyczna, smak ma jednak nieco słodszy od klasycznego Castillo.
Kawa przetwarzana jest tradycyjną metodą mytą, w której skórka i miąższ są usuwane poprzez przemywanie wodą w młynie, a dopiero potem następuje suszenie. Podczas przetwarzania stosowana jest również tzw. metoda pływająca, która w praktyce oznacza wyłapywanie i odseparowanie owoców o niższej jakości.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:15 - 2:30 min
- Zalewaj kawę na 5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.
- Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/07 |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Stopień palenia | jasny |
Producent | Pikola |
Pochodzenie ziaren | Kolumbia |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Proces | mokra / washed |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.