CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Pikola Brazylia Fazenda Floresta 1kg kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 169,90 zł 169.90
ilość szt.
Zyskujesz 84 pkt [?]

towar niedostępny

Producent: Pikola
 

kawa speciality z nutami czekolady

kawa speciality z nutami orzzechów


data palenia
2024.02.21
palarnia
pochodzenie
region
Heliodora, Mantiqueira
farma
Guilherme Sodré Alckmin
uprawy
1280 m n.p.m.
odmiana
Yellow Catuai
proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
w cuppingu
brak danych

Kawa z farmy Fazenda Floresta, położonej na południu stanu Minas Gerais, w regionie Mantiqueira. Rodzina Guilherme zaczęła tu uprawiać kawę ponad sto lat temu. Gospodarstwo pierwotnie należało do wujka Guilherme, ale później Guilherme kupił je i stał się jedynym właścicielem gospodarstwa 15 lat temu. Aby poprawić jakość kawy, zdecydował się na inwestycję poprzez zakup nowych maszyn, remont istniejącego sprzętu i zmianę struktury funkcjonowania gospodarstwa. Cały proces przetwarzania odbywa się bezpośrednio w gospodarstwie, aby zminimalizować wpływ na środowisko. Guilherme dąży do zrównoważonego zarządzania wzrostem upraw i integracji z otaczającym środowiskiem.

Zbierane są wyłącznie dojrzałe wiśnie kawy. Na stanowisku obróbki są one obmywane z kurzu, a następnie przenoszone na długie drewniane tarasy do suszenia. Po wysuszeniu kawa poddawana jest obróbce w tzw. suchym młynie. W tym miejscu obeschnięte wiśnie są usuwane z zielonej kawy znajdującej się w środku. W ostatnim etapie ziarna kawy pozostawia się na drewnianych podestach na okres 30-40 dni.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 18g kawy dająca 38-40g naparu
  • czas parzenia: 26-30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2024/02
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
Waga 1 kg
Producent Pikola
Pochodzenie ziaren Brazylia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Opinie o produkcie

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
Zamknij okno
Pikola Brazylia Fazenda Floresta 1kg kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium