Pedrini Kaffettiera włoska kawiarka | wybierz rozmiar





Opis
Kawiarka Pedrini Kaffettiera - włoski klasyk
Wybierz rozmiar:
- 1TZ
- 2TZ
- 3TZ
- 6TZ
Z pomocą Kaffettiery przygotujesz klasyczne, tradycyjne włoskie domowe espresso, o charakterystycznym smaku i wyraźnym aromacie. Możesz też wlać mniej kawy do filiżanki, pozostawiając połowę jej pojemności na mleko. Jeżeli spienisz je odpowiednio przy pomocy elektrycznego lub ręcznego spieniacza, przygotujesz z łatwością pyszne cappuccino!
Design
Kawiarka aluminiowa z serii Kaffettiera jest praktyczna, ma wygodną rączkę i robi dokładnie to, co jest jej przeznaczeniem. Bez zbędnych wodotrysków i ozdobników - to tradycyjna, klasyczna kawiarka, jaką wszyscy doskonale kojarzą od dziecka.
Rączka kawiarki wykonana jest z tworzywa odpornego na wysokie temperatury (do 210°C) - niemniej, zadbaj o to, żeby nie znajdował się bezpośrednio nad źródłem ciepła.
Kawiarka jest też wyposażona w certyfikowany zawór bezpieczeństwa, co zdecydowanie podnosi jakość bezpiecznego korzystania z kawiarki.
Silikonowa uszczelka użyta w kawiarce jest wykonana z materiału, który nie zawiera toksyn.
Funkcjonalność
Kawiarka jest przystosowana do kuchenek gazowych, elektrycznych i ceramicznych.
Rozmiary kawiarek
- 1TZ ~50ml
- 2TZ ~100ml
- 3TZ ~150ml
- 6TZ ~300ml
Który rozmiar wybrać?
Pedrini Kaffettiera 1TZ - przygotujesz w niej kawę do 1 małej filiżanki (espresso) - jej pojemność to 50ml.
Jeśli lubisz kawę z mlekiem, będzie ona wystarczająca do przygotowania jednej kawy typu cappuccino.
Pedrini Kaffettiera 2TZ - przygotujesz w niej kawę do 2 filiżanek (espresso) - jej pojemność to 100ml. Jeśli lubisz większą ilość kawy, będzie ona idealnym wyborem do przygotowania jednej średniej wielkości filiżanki (100ml) lub dwóch, pozostawiając miejsce na mleko.
Pedrini Kaffettiera 3TZ - przygotujesz w niej kawę do 3 filiżanek espresso - jej pojemność to 150ml.
Jeśli lubisz większą ilość kawy, będzie ona idealnym wyborem do przygotowania jednej większej filiżanki (150ml) lub dwóch mniejszych, pozostawiając miejsce na mleko.
Pedrini Kaffettiera 6TZ - przygotujesz w niej kawę do 6 filiżanek espresso - jej pojemność to 300ml.
Ewentualnie będzie ona idealnym wyborem do przygotowania dwóch standardowych filiżanek (2x150ml) lub trochę większych, pozostawiając miejsce na mleko.
Jak używać kawiarki
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - np. w kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz potrzebujesz ok 20g kawy.
- rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest przeznaczona na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
- możesz użyć zimnej lub podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - nie ma to wpływu na smak kawy ponieważ dopiero po uzyskaniu odpowiedniej temperatury woda zacznie przedostawać się w górę do kawy
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, żeby nie ubijać kawy
- jeżeli lubisz mniej intensywną kawę, użyj jej mniej - warto eksperymentować, nie tylko odkryjesz idealną dla siebie proporcję, będziesz miał przy tym mnóstwo frajdy :)
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- teraz dokładnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest bardzo ważne ponieważ ma ogromny wpływ na proces ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, że nie wytworzy się odpowiednie ciśnienie)
- skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
- jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, żeby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
- pamiętaj też, żeby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, aby rączka kawiarki była poza jego działaniem
- po około 5 minutach powinieneś usłyszeć charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak. Możesz dodać też mleko. Zachęcamy do próbowania różnych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody lub mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i sprawia, że odkrywamy jej różne oblicza.
Kawiarkę myj ręcznie, bez detergentów. Nie myj kawiarki w zmywarce.
Cechy produktu
Producent | Pedrini |
Materiał | aluminium |
Kolor | stalowy |
Indukcja | Nie |
Kawiarka elektryczna | Nie |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.