ODIJA Kenia Mariara AB filtr 250g kawa ziarnista speciality

ODIJA Kenia Mariara AB filtr 250g kawa ziarnista speciality
  • nowość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 55,90 zł 55.90
ilość szt.
Zyskujesz 27 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

ODIJA Kenia Mburi AA filtr 250g

kawa speciality z nutami herbaty roiboos

kawa speciality z nutami granata

kawa speciality z nutami grejpfruta

Charakterystyka kawy

data palenia
2023.05.05
palarnia
pochodzenie
Kenia
region
Hrabstwo Meru
uprawy
1733 m n.p.m.
odmiana

Kenia SL
Ruiru 11

proces
typ palenia
palenie
profil
sensoryczny
ocena
brak danych

Opis

Kawa z segmentu speciality. Idealna na zimę: wyrazista, słodka, przyjemnie kwasowa i klarowna. Bardzo wysoko punktowana podczas ocen cuppingowych. Faworytka wśród innych ziaren z Keni tego sezonu. Przeczytaj o niej wiecej i dowiedz się dlaczego jest szampańską kawą.

Kawa pochodząca z kenijskiego hrabstwa Meru. Ten region rozciąga się na wschodnim zboczu najwyższej góry w Kenii – Mount Kenya. Wszystkie gospodarstwa znajdujące się w tym regionie posiadają niezwykle żyzne czerwone gleby wulkaniczne. Dlatego region Meru nazywany jest „Szampańskim Regionem Kawy”. Odmiany Kenia SL i Ruiru 11 rosną na wyskości 1733 m n.p.m. Są wysoko punktowane podczas cuppingowych ocen, co optwierdza ich wysoką jakość. Dojrzałe owoce kawowca po zerwaniu z krzaka zostały poddane obróbce mokrej. Oznacza to, że skórki i miąższu wiśni kawowej pozbyto się za pomocą wody pod dużym ciśnieniem. Taka metoda pozwala podkreślić w kawie jej przyjemną, naturalną kwasowość oraz owocowy charakter. Ziarna tej kawy zostały jasno wypalone, więc najlepiej sprawdzają się zaparzone alternatywnymi metodami. Kawa zaparzona w dripie urzeka swoją czystością smaku. Wyraźnie wyczuwalna jest tu cascara i roiboos. Bardzo delikatnie cierpkie, korzenne o lekkim posmaku czerwonych owoców, pomarańczy. Z kolei w chemexie wyraźnie rysuje się przyjemna goryczka dojrzałego granatu i słodycz czerwonego grejfruta. Kawa dobrze sprawdzi się też zaparzona w aeropressie, choć należy pamiętać, że wtedy zdecydowanie bardziej wyraźne staną się kwasowo-owocowe nuty smakowe.


Polecane metody zaparzenia kawy ODIJA Kenia Mariara

kawa do aeropressa 

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

 

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

 

kawa do French Pressa

French Press

 Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia 

Jak prawidłowo zmielić kawę

Cechy produktu

Data palenia (miesiąc) 2023/05
Producent ODIJA
Producent (kraj) Polska
Rodzaj kawy Ziarnista
Arabica / Robusta 100% Arabica
Pochodzenie ziaren Kenia
Obróbka mokra / washed
Stopień palenia jasny
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Waga 250g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Sprawdź też

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Promocje
Timemore Black Mirror Basic+ waga do kawy
Timemore Black Mirror Basic+ waga do kawy
298,90 zł 248,00 zł
szt.
IngenuiTea zaparzacz do herbaty z sitkiem
IngenuiTea zaparzacz do herbaty z sitkiem
159,90 zł 155,99 zł
szt.
Baratza Vario - W młynek do kawy automatyczny
Baratza Vario - W młynek do kawy automatyczny
2 548,90 zł 1 849,90 zł
szt.
LaCava Daily Bru filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu
LaCava Daily Bru filtr 250g kawa ziarnista speciality do przelewu
38,90 zł 23,34 zł

Bezpieczne płatności w CoffeeLove

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
PRODUCENCI
więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium