ODIJA Kenia Mariara AB filtr 250g kawa ziarnista speciality





Opis
ODIJA Kenia Mburi AA filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2023.05.05
|
palarnia | |
pochodzenie |
Kenia
|
region |
Hrabstwo Meru
|
uprawy |
1733 m n.p.m.
|
odmiana |
Kenia SL |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
cascara
roiboos granat czerwony grejpfrut |
ocena |
brak danych
|
Opis
Kawa z segmentu speciality. Idealna na zimę: wyrazista, słodka, przyjemnie kwasowa i klarowna. Bardzo wysoko punktowana podczas ocen cuppingowych. Faworytka wśród innych ziaren z Keni tego sezonu. Przeczytaj o niej wiecej i dowiedz się dlaczego jest szampańską kawą.
Kawa pochodząca z kenijskiego hrabstwa Meru. Ten region rozciąga się na wschodnim zboczu najwyższej góry w Kenii – Mount Kenya. Wszystkie gospodarstwa znajdujące się w tym regionie posiadają niezwykle żyzne czerwone gleby wulkaniczne. Dlatego region Meru nazywany jest „Szampańskim Regionem Kawy”. Odmiany Kenia SL i Ruiru 11 rosną na wyskości 1733 m n.p.m. Są wysoko punktowane podczas cuppingowych ocen, co optwierdza ich wysoką jakość. Dojrzałe owoce kawowca po zerwaniu z krzaka zostały poddane obróbce mokrej. Oznacza to, że skórki i miąższu wiśni kawowej pozbyto się za pomocą wody pod dużym ciśnieniem. Taka metoda pozwala podkreślić w kawie jej przyjemną, naturalną kwasowość oraz owocowy charakter. Ziarna tej kawy zostały jasno wypalone, więc najlepiej sprawdzają się zaparzone alternatywnymi metodami. Kawa zaparzona w dripie urzeka swoją czystością smaku. Wyraźnie wyczuwalna jest tu cascara i roiboos. Bardzo delikatnie cierpkie, korzenne o lekkim posmaku czerwonych owoców, pomarańczy. Z kolei w chemexie wyraźnie rysuje się przyjemna goryczka dojrzałego granatu i słodycz czerwonego grejfruta. Kawa dobrze sprawdzi się też zaparzona w aeropressie, choć należy pamiętać, że wtedy zdecydowanie bardziej wyraźne staną się kwasowo-owocowe nuty smakowe.
Polecane metody zaparzenia kawy ODIJA Kenia Mariara
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/05 |
Producent | ODIJA |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Kenia |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.