ODIJA Indie Ratnagiri lot 55 washed 250g kawa ziarnista speciality





Opis
ODIJA Indie Ratnagiri lot 55 filtr 250g
Charakterystyka
data palenia |
2023.04.18
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Chikmagalur, Karnataka
|
uprawy |
1310 m n.p.m.
|
odmiana | Catuai |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
brak danych
|
Opis
To już kolejny owoc współpracy palarni Odija z plantacją kawy Ratnagiri w Indiach. Poprzednie loty z tej plantacji były strzałem w dziesiątkę. Tak jest też w przypadku lotu 55. Jasno palona kawa urzeka kardamonowym aromatem, słodyczą dojrzałej mandarynki. Najlepiej smakuje zaparzona alternatywnymi metodami takimi jak chemex, drip lub aeropress..
Współpraca palarni Odija z plantacją kawy Ratnagiri zaowocowała już wieloooma paczkami dobrej kawy. Tym razem w piecu Odiji został jasno wypalony lot 55.
Kawa odmiany catuai rosnąca na wysokości 1310m n.p.m.
Cała plantacja znajduje się w indyjskim regionie Karnataka w okolicy góry gdzie, jak głosi legenda, zasadzono pierwszą w Indiach kawę. Ziarna tej rośliny kawowy prekursor przemycił do Indii w bujnej gęstwinie swej brody. Dziś plantacja liczy wiele, wiele hektarów ale kawę nadal zbiera się ręcznie. Dojrzałe owoce kawowca poddane zostały mokrej obróbce. Oznacza to, że łupiny i miąższu wiśni kawowej pozbyto się za pomocą wody pod ciśnieniem. Z zasady kawa poddana takiej obróbce jest bardziej kwasowa, ale indyjski lot 55 z plantacji Ratnagiri zaskakuje niezwykle lepką, przyjemną słodyczą rodzynek. Do tego delikatna kwasowość dojrzałej klementynki i niezwykły, lekko pikantny kardamonowy aromat. Wszystko składa się na głęboką w smaku i aromacie, okrągłą i pełną kawę.
Najbardziej czysty i zwarty napar uzyskasz zaparzając te ziarna w Chemexie. Z dripa kawa wyjdzie pełna, bardzo złożona. Z kolei jeżeli zaparzysz ją w aeropressie, wyłuskasz orzeźwiającą kwasowość mandarynki. Kawa nadaje się również do zaparzenia we french pressie – będzie lekka i przyjemna.
Polecane metody zaparzenia kawy ODIJA Indie Ratnagiri lot 55
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/04 |
Producent | ODIJA |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Indie |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.