ODIJA Etiopia Echemo washed 250g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych
towar niedostępny






Opis
ODIJA Etiopia Echemo filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.12.05
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Oromia
|
uprawy |
2100 m n.p.m.
|
odmiana | Heirloom |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
brak danych
|
Opis
Etiopia Echemo to najnowsza propozycja z Etiopii dla fanów kaw speciality od Palarni Odija. Ma szanse stać się ulubioną wszystkich ceniących cytrusowe, orzeźwiające nuty w kawie. Jest wyraźnie lecz przyjemnie kwasowa, co charakterystyczne dla dobrych kaw z tego regionu świata. Najlepiej smakuje zaparzona metodami alternatywnymi. Warto przygotować ją w dripie lub chemexie dla najdelikatniejszego smaku lub w aeropressie, czy clever dripperze dla większej intensywności.
Najnowsza propozycja kawy speciality od palarni Odija to ostatnie wspomnienie słonecznego lata. Kawa pochodzi z Etiopii. Rosła na słonecznym zboczu góry w regionie Oromia na wysokości 2100 m n.p.m. Odmiana heirloom po zerwaniu z krzewu była poddana obróbce metodą mytą. Dzięki temu jej wyraźna, przyjemna cytrusowa kwasowość została uwypuklona. Ta kawa zaskakuje nas przyjemnym aromatem kwiatu pomarańczy. Z kolei w smaku wyraźnie wyczuwalna jest słodycz limonki zakończona lekką cierpkością tego owocu. Dzięki jasnemu paleniu kawa jest lekka i orzeźwiająca.
Najlepiej smakuje zaparzona alternatywnymi metodami. Chemex da najbardziej klarowny, czysty w smaku napar. Driper z kolei odwdzięczy się najbardziej okrągłym i pełnym w smaku naparem. Jeżeli szukasz wyraźnych cytrusowych nut i kwasowości zaparz Etiopię Echemo w AeroPressie.
Polecane metody zaparzenia kawy ODIJA Etiopia Echemo
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/12 |
Producent | ODIJA |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Etiopia |
Obróbka | mokra / washed |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.