ODIJA Burundi Gashinkanwa natural filtr 250g kawa ziarnista speciality do metod alternatywnych
towar niedostępny






Opis
ODIJA Burundi Gashinkanwa filtr 250g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.11.17
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Ngozi
|
uprawy |
1800 m n.p.m.
|
odmiana | Bourbon |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
czerwony grejpfrut
orzech włoski |
ocena |
brak danych
|
Opis
Te ziarna pokocha każdy, kto w kawach przelewowych poszukuje subtelnej kwasowości, ale też odrobiny wytrawnej goryczki przełamanej słodyczą. Najlepiej smakuje zaparzona metodami alternatywnymi. Warto przygotować ją w dripie lub w Chemexie dla najdelikatniejszego smaku lub w AeroPressie, czy clever dripperze dla większej intensywności.
Burundi Gashinkanwa to kawa kompleksowa, a przy tym delikatna. Jej kwasowość jest bardzo subtelna i choć cytrusowa, to łagodna. Przy pierwszym łyku wyczuwalny jest rześki, lekko wytrawny aromat czerwonego grejpfruta. Stopniowo przechodzi on w słodycz owocu, by ostatecznie dotrzeć do jego lekko goryczkowej nuty. Na finiszu nuta ta przechodzi w smak dojrzałego, aromatycznego orzecha włoskiego.
Napar najlepiej sprawdzi się zaparzony metodami alternatywnymi. Najbardziej tę kawę docenią wielbiciele wyrazistych, słodko goryczkowych smaków. To dobra kawa dla sceptyków, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z dripem, AeroPressem czy Chemexem.
Gashinkanwa jest gimną położoną w prowincji Ngozi, na północy Burundi. Nad stacją myjącą pieczę sprawuje managerka i właścicielka JNP Coffee – Jeanine Niyonzima-Aroian. Kobieta działa w lokalnym przemyśle kawowym troszcząc się o pracujące tam kobiety i producentów kawy. Wspiera społeczność skupioną wokół upraw organizując dla niej szkolenia. Mają one uczyć uczestników jak osiągnąć finansową niezależność oraz wzmocnić ich ekonomicznie. .
Polecane metody zaparzenia kawy ODIJA Burundi Gashinkanwa
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/11 |
Producent | HAYB |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Jakość kawy | Speciality |
Single Origin / Blend | Single Origin |
Pochodzenie ziaren | Burundi |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.