ODIJA Brazylia Fancy Cerrado 500g kawa ziarnista do ekspresu przelewowego





Opis
ODIJA Brazylia Fancy Cerrado filtr 500g
Charakterystyka kawy
data palenia |
2022.11.16
|
palarnia | |
pochodzenie | |
region |
Minas Gerais,
Sul de Minas |
uprawy |
1000 - 1250 m n.p.m.
|
odmiana | blend |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
-
|
Opis
Linia Przelew to kolekcja kaw premium, dedykowanych do ekspresu przelewowego. Brazylia Fancy Cerrado to 100% arabika, świetnie smakuje jako duża czarna kawa. Polecamy do domowego ekspresu przelewowego typu Moccamaster i french pressa. Kawa jest bardzo zbalansowana w smaku. Charakteryzuje się wysoką słodyczą i niską kwasowością. Wyczuwalne aromaty to palony cukier, orzechy i mleczna czekolada.
Brazylia Blue Diamond pochodzi z plantacji Sitio Nossa Senhora do Carmo, brazylijskiego regionu upraw Sul de Minas w południowej części regionu Minas Gerais. Krzewy kawowca rosną tam na wysokości 1000 – 1250 m n.p.m., dzięki czemu kawa ma charakteryzuje się bardzo niską kwasowością. Ziarno zostało obrobione metodą naturalną (suchą). Oznacza to, że skórka owoca kawowca wraz z miąższem została wysuszona na słońcu i dopiero później wydobyto z niej ziarno. Daje to w efekcie bardzo bogaty, słodki, wręcz lekko miodowy smak. Słowo najlepiej opisujące tę kawę to elegancja. Jest bardzo zrównoważona, zbalansowana. Pierwsze skrzypce grają tu nuty orzechowe, migdałowe z delikatną słodyczą czerownych owoców. Kawa pozostawia w ustach przyjemną, lekką kwasowość w ustach.
Polecamy ją szczególnie do ekspresu przelewowego i french pressa. Idealna kawa na każdą porę dnia. Najlepiej smakuje jako duża czarna kawa o poranku, ale fanom bardzo delikatnych, mlecznych naparów polecamy ją również w połączeniu z mlekiem.
Polecane metody zaparzenia kawy ODIJA Brazylia Fancy Cerrado
ekspres przelewowy
AeroPress
dripper
Chemex
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia | 2022/11 |
Producent | ODIJA |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Single Origin / Blend | Blend |
Pochodzenie ziaren | Brazylia |
Region | Sul de Minas |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 500g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.