CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Nomad Coffee Rwanda Ngororero filtr 250 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 79,90 zł

Cena regularna:

79.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 39 pkt [?]

towar niedostępny

Kawa Speciality z nutami miodu

kawa speciality z nutami malin

Kawa Speciality z nutami kwiatów


data palenia
2025.05.05
palarnia
Nomad Coffee
pochodzenie
Rwanda
region
Western Province
uprawy
1600 - 2000 m n.p.m.
producent
drobni rolnicy
stacja obróbki
Ngororero
odmiana
Red Bourbon
proces
washed
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
miód
maliny
kwiaty
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Ngororero 250 g z Rwandy wypalona w hiszpańskiej palarni Nomad Coffee

Kawa wyróżnia się głównymi nutami miodu, malin i kwiatowym akcentem, które oferują słodkie i eleganckie doznania. W filiżance wyłaniają się subtelne niuanse karmelu, żółtej śliwki i jagód, ze zrównoważonym tłem wanilii i jaśminu. Jej czysty i żywy profil sprawia, że jest doskonałym wyborem do metod alternatywnych, idealnym dla osób poszukujących złożonych i wyrafinowanych smaków.

Stacja Washed Ngorororero, położona w zachodniej prowincji Rwandy, jest uznawana za wyjątkową jakość swoich nagradzanych na całym świecie kaw. W 2018 roku otrzymała nagrody „Best of the Best” i „Coffee Lovers' Choice” na Ernesto Illy International Coffee Awards.

RWACOF, operator stacji i część Sucafina w Rwandzie, współpracuje z około 1405 drobnymi rolnikami, z których każdy ma działki z około 200 drzewami. Firma koncentruje się na poprawie warunków życia rolników poprzez programy rozwoju rolnictwa, dostęp do pożyczek, środków produkcji i usług rolniczych. Ponadto RWACOF wdrożył inicjatywy zrównoważonego rozwoju, takie jak przejście z nawozów nieorganicznych na organiczne i poprawa gospodarki odpadami w mokrych młynach, w celu zmniejszenia emisji dwutlenku węgla w łańcuchu dostaw kawy.

Po zbiorach wiśnie przechodzą rygorystyczny proces selekcji, który obejmuje flotację w celu wyeliminowania wiśni najniższej jakości i szczegółową kontrolę wizualną. Następnie są one rozdrabniane za pomocą maszyny Pinhalense, która usuwa do 80% śluzu przed fermentacją. Pergamin jest fermentowany przez 10 godzin, a następnie suszony na słońcu na podniesionych łóżkach, gdzie jest regularnie mieszany w celu zapewnienia równomiernego suszenia i usunięcia wszelkich niedoskonałości.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.4 g kawy
100 g wody

woda

temperatura:
96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 16 g
  • mielenie (Comandante) - 26 klików
  • woda - 250 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 30 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 220 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2025/05
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny
profil kawy owocowa słodycz
Waga 250g
Producent Nomad Coffee
Pochodzenie ziaren Rwanda
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

0 / 5
  • Opinie o produkcie Masz ten produkt?

    Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

    Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

    Pokaż więcej
    Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
    
                                                             Zamknij okno
    Nomad Coffee Rwanda Ngororero filtr 250 g kawa ziarnista
    0
    Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
    Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
    Najczęściej kupowane
    Holder do góry
    Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper Premium