Nomad Coffee Rwanda Ngororero filtr 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.05.05 |
palarnia
Nomad Coffee |
pochodzenie
Rwanda |
region
Western Province
|
uprawy
1600 - 2000 m n.p.m.
|
producent
drobni rolnicy
|
stacja obróbki
Ngororero
|
odmiana
Red Bourbon
|
proces
washed |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
maliny kwiaty |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality do metod przelewowych Ngororero 250 g z Rwandy wypalona w hiszpańskiej palarni Nomad Coffee
Kawa wyróżnia się głównymi nutami miodu, malin i kwiatowym akcentem, które oferują słodkie i eleganckie doznania. W filiżance wyłaniają się subtelne niuanse karmelu, żółtej śliwki i jagód, ze zrównoważonym tłem wanilii i jaśminu. Jej czysty i żywy profil sprawia, że jest doskonałym wyborem do metod alternatywnych, idealnym dla osób poszukujących złożonych i wyrafinowanych smaków.
Stacja Washed Ngorororero, położona w zachodniej prowincji Rwandy, jest uznawana za wyjątkową jakość swoich nagradzanych na całym świecie kaw. W 2018 roku otrzymała nagrody „Best of the Best” i „Coffee Lovers' Choice” na Ernesto Illy International Coffee Awards.
RWACOF, operator stacji i część Sucafina w Rwandzie, współpracuje z około 1405 drobnymi rolnikami, z których każdy ma działki z około 200 drzewami. Firma koncentruje się na poprawie warunków życia rolników poprzez programy rozwoju rolnictwa, dostęp do pożyczek, środków produkcji i usług rolniczych. Ponadto RWACOF wdrożył inicjatywy zrównoważonego rozwoju, takie jak przejście z nawozów nieorganicznych na organiczne i poprawa gospodarki odpadami w mokrych młynach, w celu zmniejszenia emisji dwutlenku węgla w łańcuchu dostaw kawy.
Po zbiorach wiśnie przechodzą rygorystyczny proces selekcji, który obejmuje flotację w celu wyeliminowania wiśni najniższej jakości i szczegółową kontrolę wizualną. Następnie są one rozdrabniane za pomocą maszyny Pinhalense, która usuwa do 80% śluzu przed fermentacją. Pergamin jest fermentowany przez 10 godzin, a następnie suszony na słońcu na podniesionych łóżkach, gdzie jest regularnie mieszany w celu zapewnienia równomiernego suszenia i usunięcia wszelkich niedoskonałości.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.4 g kawy
100 g wody
temperatura:
96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
3:00 min
- doza - 16 g
- mielenie (Comandante) - 26 klików
- woda - 250 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 30 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 220 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


54,90 zł
Cena regularna:
62,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

34,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł

119,90 zł
Cena regularna:
134,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

28,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!