Nomad Coffee Peru Churupallana filtr 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.08 |
palarnia
Nomad Coffee |
pochodzenie
Peru |
region
prowincja Jauja
|
uprawy
1800 - 2000 m n.p.m.
|
producent
-
|
stacja obróbki
Monobamba
|
odmiana
mix
|
proces
washed |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
złote jabłko orzechy laskowe |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Churupallana do metod przelewowych 250 g z Peru wypalona w hiszpańskiej palarni Nomad Coffee
Nowy zriór Churupallana z Peru. Ta partia oferuje wszystko, czego Nomad szukamy w kawie filtrowanej: świeżość, słodycz i soczystość. Czekoladowe i owocowe nuty przypominające 72% czekolady i złotych jabłek oraz słodki i kremowy posmak orzechów laskowych. Wypalona do filtra, ma średnią kwasowość i łagodne body.
Ta kawa pochodzi z fascynującego miejsca w dolinie Monobamba w prowincji Jauja. Nazwa Monobamba pochodzi od dwóch słów w języku keczua: pierwsze to „Munay”, które jako czasownik tłumaczy się jako „chcieć”, „apelować” lub „pragnąć”, a „Bamba” oznacza „rozległy plan”: Monobamba, innymi słowy, oznacza „równinę pożądania”. Zarówno krajobrazy, jak i kawa uprawiana tutaj oddają sprawiedliwość tej nazwie.
Ekosystem Monobamba jest często określany jako „Ceja de Selva”, gdzie wysoka dżungla Amazonii przechodzi w Andy. Większość gospodarstw znajduje się na wysokości 1800-2000 metrów, ale można znaleźć działki, na których kawa jest uprawiana na wysokości 2200 metrów nad poziomem morza. To sprawia, że ta lokalizacja jest wyjątkowym miejscem w centralnym Peru, które nadaje słodki i złożony smak uprawianym tu ziarnom kawy.
Relacje, jakie Cultivar, importer tej kawy, ma ze społecznościami Doliny Monobamba, sięgają końca 2016 i początku 2017 roku. W tym czasie Lisanne, dyrektor generalna Cultivar, zainicjowała projekt jakościowy mający na celu podniesienie wyników i profili filiżanek poprzez ulepszone techniki po zbiorach. Po skosztowaniu pierwszych próbek, ogromny potencjał tej grupy producentów i ich gospodarstw stał się oczywisty. Plantatorzy w tym rejonie wiedzieli, że istnieje taki potencjał, ale w 2017 roku dopiero dochodzili do siebie po atakach rdzy w latach 2012-2013, które zniszczyły większość gospodarstw. Ponowne zasadzenie i zainwestowanie w gospodarstwo oraz zyskanie nowej wartości i nowej wizji zajęło farmerom kilka lat. Ich nowy cel to skupienie się na uprawie najlepszej możliwej kawy. W ciągu ostatnich kilku lat zbierali coraz więcej doskonale ocenianych kaw.
Dula Julcarima dołączyła od tego sezonu do zespołu Cultivar jako koordynator ds. jakości w Peru Center. Była jedną z pierwszych Q-Grader'ów w Peru w 2010 roku. Pochodzi z regionu Monobamba i wie wszystko o produkcji kawy speciality na tych wysokościach. Wraz z rodziną i sąsiadami eksperymentuje z przedłużoną fermentacją, produkując jedne z najsłodszych i najczystszych kaw, jakie kiedykolwiek próbował zespół Cultivar.
Procesowanie tej kawy to kila etapów:
- Selektywny zbiór dojrzałych owoców kawy.
- Rozdrobnione i fermentowane w cementowych zbiornikach przez średnio 18 godzin.
- Mycie czystą wodą i suszenie na podniesionych afrykańskich grządkach.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6 g kawy
100 g wody
temperatura:
96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
3:05 min
- doza - 15 g
- mielenie (Comandante) - 26 klików
- woda - 256 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 30 sekund
- czas parzenia - 3:05 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.








21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

9,99 zł
Cena regularna:
12,90 zł