CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Nomad Coffee Peru Churupallana filtr 250 g | CoffeeLove
  • nowość

Nomad Coffee Peru Churupallana filtr 250 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 67,90 zł

Cena regularna:

67.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 33 pkt [?]

towar niedostępny

Kawa Speciality z nutami gorzkiej czekolady

kawa speciality z nutami jabłek

Kawa Speciality z nutami orzechów


data palenia
2025.01.08
palarnia
Nomad Coffee
pochodzenie
Peru
region
prowincja Jauja
uprawy
1800 - 2000 m n.p.m.
producent
-
stacja obróbki
Monobamba
odmiana
mix
proces
washed
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
czekolada 72%
złote jabłko
orzechy laskowe
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality Churupallana do metod przelewowych 250 g z Peru wypalona w hiszpańskiej palarni Nomad Coffee

Nowy zriór Churupallana z Peru. Ta partia oferuje wszystko, czego Nomad szukamy w kawie filtrowanej: świeżość, słodycz i soczystość. Czekoladowe i owocowe nuty przypominające 72% czekolady i złotych jabłek oraz słodki i kremowy posmak orzechów laskowych. Wypalona do filtra, ma średnią kwasowość i łagodne body.

Ta kawa pochodzi z fascynującego miejsca w dolinie Monobamba w prowincji Jauja. Nazwa Monobamba pochodzi od dwóch słów w języku keczua: pierwsze to „Munay”, które jako czasownik tłumaczy się jako „chcieć”, „apelować” lub „pragnąć”, a „Bamba” oznacza „rozległy plan”: Monobamba, innymi słowy, oznacza „równinę pożądania”. Zarówno krajobrazy, jak i kawa uprawiana tutaj oddają sprawiedliwość tej nazwie.

Ekosystem Monobamba jest często określany jako „Ceja de Selva”, gdzie wysoka dżungla Amazonii przechodzi w Andy. Większość gospodarstw znajduje się na wysokości 1800-2000 metrów, ale można znaleźć działki, na których kawa jest uprawiana na wysokości 2200 metrów nad poziomem morza. To sprawia, że ta lokalizacja jest wyjątkowym miejscem w centralnym Peru, które nadaje słodki i złożony smak uprawianym tu ziarnom kawy.

Relacje, jakie Cultivar, importer tej kawy, ma ze społecznościami Doliny Monobamba, sięgają końca 2016 i początku 2017 roku. W tym czasie Lisanne, dyrektor generalna Cultivar, zainicjowała projekt jakościowy mający na celu podniesienie wyników i profili filiżanek poprzez ulepszone techniki po zbiorach. Po skosztowaniu pierwszych próbek, ogromny potencjał tej grupy producentów i ich gospodarstw stał się oczywisty. Plantatorzy w tym rejonie wiedzieli, że istnieje taki potencjał, ale w 2017 roku dopiero dochodzili do siebie po atakach rdzy w latach 2012-2013, które zniszczyły większość gospodarstw. Ponowne zasadzenie i zainwestowanie w gospodarstwo oraz zyskanie nowej wartości i nowej wizji zajęło farmerom kilka lat. Ich nowy cel to skupienie się na uprawie najlepszej możliwej kawy. W ciągu ostatnich kilku lat zbierali coraz więcej doskonale ocenianych  kaw.

Dula Julcarima dołączyła od tego sezonu do zespołu Cultivar jako koordynator ds. jakości w Peru Center. Była jedną z pierwszych Q-Grader'ów w Peru w 2010 roku. Pochodzi z regionu Monobamba i wie wszystko o produkcji kawy speciality na tych wysokościach. Wraz z rodziną i sąsiadami eksperymentuje z przedłużoną fermentacją, produkując jedne z najsłodszych i najczystszych kaw, jakie kiedykolwiek próbował zespół Cultivar.

Procesowanie tej kawy to kila etapów:

  • Selektywny zbiór dojrzałych owoców kawy.
  • Rozdrobnione i fermentowane w cementowych zbiornikach przez średnio 18 godzin.
  • Mycie czystą wodą i suszenie na podniesionych afrykańskich grządkach.
Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6 g kawy
100 g wody

woda

temperatura:
96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
3:05 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 15 g
  • mielenie (Comandante) - 26 klików
  • woda - 256 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 30 sekund
  • czas parzenia - 3:05 minuty
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2025/01
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy czekoladowo-owocowy
Waga 250g
Producent Nomad Coffee
Pochodzenie ziaren Peru
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Nomad Coffee Peru Churupallana filtr 250 g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium