CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Nomad Coffee Kolumbia El Bombo filtr 250 g | CoffeeLove
  • nowość

Nomad Coffee Kolumbia El Bombo filtr 250 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 67,90 zł

Cena regularna:

67.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 33 pkt [?]

towar niedostępny

 

kawa speciality z nutami czekolady

kawa speciality z nutami orzechów nerkowca


data palenia
2025.01.30
palarnia
Nomad Coffee
pochodzenie
Kolumbia
region
Huila
uprawy
1350 - 1800 m n.p.m.
producent
15 kobiet-producentek
stacja obróbki
-
odmiana
Bourbon, Castillo, Caturra, Colombia
proces
washed
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
czekolada
orzechy nerkowca
owoc kaki
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality El Bombo do metod przelewowych 250 g z Kolumbii wypalona w hiszpańskiej palarni Nomad Coffee

Ta kawa ma gładki i kremowy profil, z nutami mlecznej czekolady, nerkowców i kaki. W miarę stygnięcia wyłaniają się nuty brzoskwini, masła orzechowego i odrobina paneli, dodając warstwę naturalnej słodyczy.

Ta partia kawy została wyprodukowana przez 15 kobiet-producentek z regionu Huila w Kolumbii, członków Asobombo. Posiadają certyfikat ekologiczny i poświęcają się produkcji wysokiej jakości kaw speciality poprzez staranną uprawę i przetwarzanie.

Nadal inwestują zyski ze swoich kaw, aby ulepszyć swoje gospodarstwa i infrastrukturę przetwórczą, i zawsze starają się uczyć nowych technik przetwarzania, aby poprawić ogólną jakość.

W Pitalito gospodarstwa są zwykle nieco większe niż w innych regionach Kolumbii. Większość gospodarstw ma tu od 3 do 5 hektarów, w porównaniu do 1 do 3 hektarów w innych regionach.

Większość rodzin mieszkających obecnie w Pitalito wyemigrowała z Nariño w XIX i XX wieku. Nariño było kiedyś znacznie gęściej zaludnione niż Huila, ale wiele osób wyemigrowało do Pitalito w poszukiwaniu żyznej i niedrogiej ziemi.

Oprócz kawy wielu rolników w Pitalito uprawia również trzcinę cukrową. Asobombo pomógł członkom społeczności zbudować młyny, w których rolnicy mogą przetwarzać trzcinę cukrową na panela, typowy surowy produkt z trzciny cukrowej, który jest powszechny w wiejskiej Kolumbii.

Kobiety, które przyczyniają się do tej partii i ich rodziny selektywnie zbierają dojrzałe czerwone wiśnie i przetwarzają je na swoich farmach. Miąższują wiśnie w małych ręcznych młynkach korbowych i fermentują je w zbiornikach przez 12 do 36 godzin. Po fermentacji pergamin jest myty czystą wodą i pozostawiany do wyschnięcia na parabolicznych grządkach, baldachimach lub tarasach. Często grabią pergamin, aby zapewnić równomierne suszenie.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody

woda

temperatura:
96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 16.5 g
  • mielenie (Comandante) - 26 klików
  • woda - 260 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 30 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 200 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

 

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2025/01
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy czekoladowo-owocowy
Waga 250g
Producent Nomad Coffee
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Nomad Coffee Kolumbia El Bombo filtr 250 g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium