Nomad Coffee Kolumbia El Bombo filtr 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.30 |
palarnia
Nomad Coffee |
pochodzenie
Kolumbia |
region
Huila
|
uprawy
1350 - 1800 m n.p.m.
|
producent
15 kobiet-producentek
|
stacja obróbki
-
|
odmiana
Bourbon, Castillo, Caturra, Colombia
|
proces
washed |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
orzechy nerkowca owoc kaki |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality El Bombo do metod przelewowych 250 g z Kolumbii wypalona w hiszpańskiej palarni Nomad Coffee
Ta kawa ma gładki i kremowy profil, z nutami mlecznej czekolady, nerkowców i kaki. W miarę stygnięcia wyłaniają się nuty brzoskwini, masła orzechowego i odrobina paneli, dodając warstwę naturalnej słodyczy.
Ta partia kawy została wyprodukowana przez 15 kobiet-producentek z regionu Huila w Kolumbii, członków Asobombo. Posiadają certyfikat ekologiczny i poświęcają się produkcji wysokiej jakości kaw speciality poprzez staranną uprawę i przetwarzanie.
Nadal inwestują zyski ze swoich kaw, aby ulepszyć swoje gospodarstwa i infrastrukturę przetwórczą, i zawsze starają się uczyć nowych technik przetwarzania, aby poprawić ogólną jakość.
W Pitalito gospodarstwa są zwykle nieco większe niż w innych regionach Kolumbii. Większość gospodarstw ma tu od 3 do 5 hektarów, w porównaniu do 1 do 3 hektarów w innych regionach.
Większość rodzin mieszkających obecnie w Pitalito wyemigrowała z Nariño w XIX i XX wieku. Nariño było kiedyś znacznie gęściej zaludnione niż Huila, ale wiele osób wyemigrowało do Pitalito w poszukiwaniu żyznej i niedrogiej ziemi.
Oprócz kawy wielu rolników w Pitalito uprawia również trzcinę cukrową. Asobombo pomógł członkom społeczności zbudować młyny, w których rolnicy mogą przetwarzać trzcinę cukrową na panela, typowy surowy produkt z trzciny cukrowej, który jest powszechny w wiejskiej Kolumbii.
Kobiety, które przyczyniają się do tej partii i ich rodziny selektywnie zbierają dojrzałe czerwone wiśnie i przetwarzają je na swoich farmach. Miąższują wiśnie w małych ręcznych młynkach korbowych i fermentują je w zbiornikach przez 12 do 36 godzin. Po fermentacji pergamin jest myty czystą wodą i pozostawiany do wyschnięcia na parabolicznych grządkach, baldachimach lub tarasach. Często grabią pergamin, aby zapewnić równomierne suszenie.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
3:00 min
- doza - 16.5 g
- mielenie (Comandante) - 26 klików
- woda - 260 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 30 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.








21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

9,99 zł
Cena regularna:
12,90 zł