CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Nomad Coffee Kolumbia El Bombo 250 g | CoffeeLove
  • nowość

Nomad Coffee Kolumbia El Bombo 250 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 67,90 zł

Cena regularna:

67.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 33 pkt [?]

towar niedostępny

 

kawa speciality z nutami czekolady

kawa speciality z nutami orzechów nerkowca


data palenia
2025.01.30
palarnia
Nomad Coffee
pochodzenie
Kolumbia
region
Huila
uprawy
1350 - 1800 m n.p.m.
producent
15 kobiet-producentek
stacja obróbki
-
odmiana
Bourbon, Castillo, Caturra, Colombia
proces
washed
typ palenia
espresso
ekspres / kawiarka
palenie
średnie
profil sensoryczny
czekolada
orzechy nerkowca
owoc kaki
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality El Bombo 250 g z Kolumbii wypalona w hiszpańskiej palarni Nomad Coffee

Ta kawa ma gładki i kremowy profil, z nutami mlecznej czekolady, nerkowców i kaki. W miarę stygnięcia pojawiają się nuty brzoskwini, masła orzechowego i odrobina paneli, dodając warstwę naturalnej słodyczy. Jej gęste body sprawia, że jest uniwersalnym wyborem, idealnym zarówno do espresso, jak i do filtra, podkreślając jej złożoność i bogactwo.

Ta partia kawy została wyprodukowana przez 15 kobiet-producentek z regionu Huila w Kolumbii, członków Asobombo. Posiadają certyfikat ekologiczny i poświęcają się produkcji wysokiej jakości kaw speciality poprzez staranną uprawę i przetwarzanie.

Nadal inwestują zyski ze swoich kaw, aby ulepszyć swoje gospodarstwa i infrastrukturę przetwórczą, i zawsze starają się uczyć nowych technik przetwarzania, aby poprawić ogólną jakość.

W Pitalito gospodarstwa są zwykle nieco większe niż w innych regionach Kolumbii. Większość gospodarstw ma tu od 3 do 5 hektarów, w porównaniu do 1 do 3 hektarów w innych regionach.

Większość rodzin mieszkających obecnie w Pitalito wyemigrowała z Nariño w XIX i XX wieku. Nariño było kiedyś znacznie gęściej zaludnione niż Huila, ale wiele osób wyemigrowało do Pitalito w poszukiwaniu żyznej i niedrogiej ziemi.

Oprócz kawy wielu rolników w Pitalito uprawia również trzcinę cukrową. Asobombo pomógł członkom społeczności zbudować młyny, w których rolnicy mogą przetwarzać trzcinę cukrową na panela, typowy surowy produkt z trzciny cukrowej, który jest powszechny w wiejskiej Kolumbii.

Kobiety, które przyczyniły się do produkcji tej partii i ich rodziny selektywnie zbierają dojrzałe czerwone wiśnie i przetwarzają je na swoich farmach. Miąższują wiśnie w małych ręcznych młynkach korbowych i fermentują je w zbiornikach przez 12 do 36 godzin. Po fermentacji pergamin jest myty czystą wodą i pozostawiany do wyschnięcia na parabolicznych grządkach, baldachimach lub tarasach. Często grabią pergamin, aby zapewnić równomierne suszenie.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 17 g kawy dająca 38 g naparu
  • czas parzenia: 30 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2025/01
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
profil kawy czekoladowo-owocowy
Waga 250g
Producent Nomad Coffee
Pochodzenie ziaren Kolumbia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Nomad Coffee Kolumbia El Bombo 250 g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium