CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Nomad Coffee Etiopia Tomas Ganamo 250 g | CoffeeLove
  • nowość

Nomad Coffee Etiopia Tomas Ganamo 250 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 83,90 zł

Cena regularna:

83.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 41 pkt [?]

towar niedostępny

 

kawa speciality z nutami kakao

kawa speciality z nutami borówki


data palenia
2025.01.30
palarnia
Nomad Coffee
pochodzenie
Etiopia
region
Sidamo
uprawy
2090 - 2200 m n.p.m.
producent
Tomas Ganamo
stacja obróbki
de Bombe
odmiana
JARC 74112, JARC 74158
proces
natural
typ palenia
espresso
ekspres / kawiarka
palenie
średnie
profil sensoryczny
krem kakaowy
mniszek lekarski
borówki
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality Tomas Ganamo 250 g z Etiopii wypalona w hiszpańskiej palarni Nomad Coffee

Kawę tę wyróżnia tropikalny aromat i soczysta konsystencja. W zapachu wyczuwalne są główne nuty kremu kakaowego, pigwowca i borówek, uzupełnione nutami owoców leśnych, kwiatowymi akcentami i winogronami w kontakcie z wodą. W smaku eleganckie i owocowe, z soczystą kwasowością i słodkim posmakiem przywodzącym na myśl marakuję i niebieskie kwiaty.

Tomas Ganamo jest zapalonym plantatorem kawy z dystryktu Bombe w prowincji Sidama. W 1991 roku odziedziczył po ojcu sześciohektarową działkę, na której uprawiał teff i kukurydzę. W 2005 roku Tomas rozpoczął uprawę kawy w swoim gospodarstwie. Początkowo sprzedawał wiśnie lokalnym młynom, ale w 2018 roku postanowił założyć własny młyn, aby lepiej kontrolować jakość swojej kawy. Od 2020 roku współpracuje z Lulo Coffee przy sprzedaży swojego produktu. Oprócz poświęcenia się kawie, Tomas jest ojcem szóstki dzieci, którym zaszczepił wartości pracy, szacunku do natury i znaczenia edukacji.

Naturalny proces zaczyna się od selektywnego ręcznego zbioru dojrzałych wiśni. Wiśnie suszy się na podwyższonych grządkach w słońcu, regularnie je obracając, aby zapewnić równomierne wysuszenie. Metoda ta pozwala wydobyć owocowe i kwiatowe cechy kawy, odzwierciedlając wyjątkowy mikroklimat Bombe w prowincji Sidamo.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.

ekspres kolbowy

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny ciśnieniowy

ekspres automatyczny

kawiarka

kawiarka

french press

French press

 

Jak przygotować tę kawę w ekspresie

Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:

  • doza: 16.5 g kawy dająca 38 g naparu
  • czas parzenia: 26 sekund

Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.

W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.

Jak przygotować tę kawę w kawiarce

Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.

  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
  • ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
  • po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2025/01
Zalecana metoda parzenia ekspres, kawiarka, french press
Stopień palenia średni do średni +
profil kawy czekoladowo-owocowy
Waga 250g
Producent Nomad Coffee
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces sucha / natural
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Nomad Coffee Etiopia Tomas Ganamo 250 g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Najczęściej kupowane
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium