Nomad Coffee Etiopia Tomas Ganamo 250 g kawa ziarnista OUTLET
Cena regularna:
83,90 zł
towar niedostępny
data palenia
2025.01.30 |
palarnia
Nomad Coffee |
pochodzenie
Etiopia |
region
Sidamo
|
uprawy
2090 - 2200 m n.p.m.
|
producent
Tomas Ganamo
|
stacja obróbki
de Bombe
|
odmiana
JARC 74112, JARC 74158
|
proces
natural |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
mniszek lekarski borówki |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Tomas Ganamo 250 g z Etiopii wypalona w hiszpańskiej palarni Nomad Coffee
Kawę tę wyróżnia tropikalny aromat i soczysta konsystencja. W zapachu wyczuwalne są główne nuty kremu kakaowego, pigwowca i borówek, uzupełnione nutami owoców leśnych, kwiatowymi akcentami i winogronami w kontakcie z wodą. W smaku eleganckie i owocowe, z soczystą kwasowością i słodkim posmakiem przywodzącym na myśl marakuję i niebieskie kwiaty.
Tomas Ganamo jest zapalonym plantatorem kawy z dystryktu Bombe w prowincji Sidama. W 1991 roku odziedziczył po ojcu sześciohektarową działkę, na której uprawiał teff i kukurydzę. W 2005 roku Tomas rozpoczął uprawę kawy w swoim gospodarstwie. Początkowo sprzedawał wiśnie lokalnym młynom, ale w 2018 roku postanowił założyć własny młyn, aby lepiej kontrolować jakość swojej kawy. Od 2020 roku współpracuje z Lulo Coffee przy sprzedaży swojego produktu. Oprócz poświęcenia się kawie, Tomas jest ojcem szóstki dzieci, którym zaszczepił wartości pracy, szacunku do natury i znaczenia edukacji.
Naturalny proces zaczyna się od selektywnego ręcznego zbioru dojrzałych wiśni. Wiśnie suszy się na podwyższonych grządkach w słońcu, regularnie je obracając, aby zapewnić równomierne wysuszenie. Metoda ta pozwala wydobyć owocowe i kwiatowe cechy kawy, odzwierciedlając wyjątkowy mikroklimat Bombe w prowincji Sidamo.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 16.5 g kawy dająca 38 g naparu
- czas parzenia: 26 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


69,90 zł
Cena regularna:
85,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

139,90 zł
Cena regularna:
164,90 zł

12,99 zł
Cena regularna:
14,99 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!