CoffeeLove
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu
Nomad Coffee Etiopia Bombe filtr 250 g | CoffeeLove
  • nowość

Nomad Coffee Etiopia Bombe filtr 250 g kawa ziarnista

Ocena:
0
Cena: 79,90 zł

Cena regularna:

79.90
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.
Zyskujesz 39 pkt [?]

towar niedostępny

Kawa Speciality z nutami borówki

kawa speciality z nutami białego cukru

Kawa Speciality z nutami kwiatów


data palenia
2025.01.30
palarnia
Nomad Coffee
pochodzenie
Etiopia
region
Sidamo
uprawy
1920 - 2020 m n.p.m.
producent
800 drobnych rolników
stacja obróbki
Washed Ayla
odmiana
JARC 74110, JARC 74158
proces
washed
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe
palenie
jasne
profil sensoryczny
borówki
biały cukier
kwiaty
ocena SCA
-

Kawa ziarnista speciality Bombe do metod przelewowych 250 g z Etiopii wypalona w hiszpańskiej palarni Nomad Coffee

Ta kawa wyróżnia się kwiatowymi i owocowymi nutami, z borówkami i odrobiną białego cukru, które nadają jej subtelną słodycz. W posmaku znajdziemy nuty 70% czekolady i czerwonej śliwki, dodające głębi i złożoności. Jej profil odzwierciedla najlepsze kawy z regionu Sidamo, ze złożonością, która podkreśla jej unikalne cechy.

Stacja Washed Ayla została założona w 2018 roku przez Faysela Abdosha, który nazwał ją na cześć swojej siostrzenicy. Około 800 lokalnych rolników dostarcza swoje wiśnie do tej stacji, gdzie kawa jest uprawiana na dużych wysokościach między 1950 a 2000 metrów nad poziomem morza na małych działkach o powierzchni około 0,5 hektara. Testi Specialty Coffee, firma Faysela, angażuje się również w dobrobyt lokalnej społeczności, pomagając w budowie szkół, wspierając projekty czystej wody i łącząc domy z siecią energetyczną w regionie Sidamo.

Sidamo jest jednym z najbardziej znanych regionów Etiopii pod względem produkcji kaw speciality. Tradycyjne metody uprawy i wysokość, na jakiej znajdują się farmy, tworzą idealne warunki do rozwoju kaw o kwiatowych i owocowych smakach, które wyróżniają się jakością i złożonością.

Kawa klasy 1 w Etiopii to najwyższa klasa, oparta na wizualnej kontroli defektów i jakości filiżanki. Tylko kawa bez defektów i wad filiżanki otrzymuje tę klasyfikację, która gwarantuje wyjątkowy poziom jakości.

Rolnicy przeprowadzają selektywny ręczny zbiór dojrzałych czerwonych wiśni, które są następnie dostarczane do stacji Washed Ayla. Tam wiśnie przechodzą kontrolę wizualną, a wszelkie uszkodzone lub niedojrzałe wiśnie są usuwane. Następnie wiśnie są rozdrabniane i fermentowane przez 36 do 48 godzin w zbiornikach fermentacyjnych. Po fermentacji pergamin jest myty czystą wodą i suszony na podniesionych łóżkach, gdzie jest często mieszany, aby zapewnić równomierne suszenie.

Polecane metody zaparzenia tej kawy

Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.

kawa do aeropressa

AeroPress

kawa do dripa

dripper

kawa do Chemexa

Chemex

kawa do ekspresu przelewowego

ekspres przelewowy

kawa do French Pressa

French Press

 

Jak najlepiej przygotować tę kawę

proporcja kawy i wody

proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody

woda

temperatura:
96°C

mielenie

mielenie:
średnio-grube

czas parzenia

czas parzenia:
3:00 min

 

Jak przygotować tę kawę w dripperze
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 26 klików
  • woda - 260 ml, 96°C
  • preinfuzja - 60 ml / 30 sekund
  • czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
 
Jak przygotować tę kawę w AeroPressie
  • doza - 17 g
  • mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
  • woda - 220 ml, 90-93°C
  • czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
Metoda odwrócona: wlej 100 ml wody, wsyp kawę i dolej pozostałe 100 ml. Zamieszaj 5 razy, zakręć i poczekaj do 1:30.
 
Jeszcze lepszy smak Twojej kawy
  • Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
  • Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
  • Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
  • Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
  • Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
  • Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

 


Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia

Jak prawidłowo zmielić kawę

Szczegóły Szczegóły

Data palenia (miesiąc) 2025/01
Zalecana metoda parzenia metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne
Stopień palenia jasny do średni
profil kawy kwiatowo-owocowy
Waga 250g
Producent Nomad Coffee
Pochodzenie ziaren Etiopia
Arabica / Robusta 100% Arabica
Proces mokra / washed
Szczegóły

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Opinie o produkcie (0)
 Product reviews

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Czy produkt spełnił Twoje oczekiwania?
 Zamknij okno
Nomad Coffee Etiopia Bombe filtr 250 g kawa ziarnista
0
Przykro nam, że produkt nie spełnił Twoich oczekiwań.
Pamiętaj, że zawsze masz 14 dni na zwrot.
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium