Nomad Coffee Etiopia Bombe filtr 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.01.30 |
palarnia
Nomad Coffee |
pochodzenie
Etiopia |
region
Sidamo
|
uprawy
1920 - 2020 m n.p.m.
|
producent
800 drobnych rolników
|
stacja obróbki
Washed Ayla
|
odmiana
JARC 74110, JARC 74158
|
proces
washed |
typ palenia
metody alternatywne / przelewowe |
palenie
jasne |
profil sensoryczny
biały cukier kwiaty |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Bombe do metod przelewowych 250 g z Etiopii wypalona w hiszpańskiej palarni Nomad Coffee
Ta kawa wyróżnia się kwiatowymi i owocowymi nutami, z borówkami i odrobiną białego cukru, które nadają jej subtelną słodycz. W posmaku znajdziemy nuty 70% czekolady i czerwonej śliwki, dodające głębi i złożoności. Jej profil odzwierciedla najlepsze kawy z regionu Sidamo, ze złożonością, która podkreśla jej unikalne cechy.
Stacja Washed Ayla została założona w 2018 roku przez Faysela Abdosha, który nazwał ją na cześć swojej siostrzenicy. Około 800 lokalnych rolników dostarcza swoje wiśnie do tej stacji, gdzie kawa jest uprawiana na dużych wysokościach między 1950 a 2000 metrów nad poziomem morza na małych działkach o powierzchni około 0,5 hektara. Testi Specialty Coffee, firma Faysela, angażuje się również w dobrobyt lokalnej społeczności, pomagając w budowie szkół, wspierając projekty czystej wody i łącząc domy z siecią energetyczną w regionie Sidamo.
Sidamo jest jednym z najbardziej znanych regionów Etiopii pod względem produkcji kaw speciality. Tradycyjne metody uprawy i wysokość, na jakiej znajdują się farmy, tworzą idealne warunki do rozwoju kaw o kwiatowych i owocowych smakach, które wyróżniają się jakością i złożonością.
Kawa klasy 1 w Etiopii to najwyższa klasa, oparta na wizualnej kontroli defektów i jakości filiżanki. Tylko kawa bez defektów i wad filiżanki otrzymuje tę klasyfikację, która gwarantuje wyjątkowy poziom jakości.
Rolnicy przeprowadzają selektywny ręczny zbiór dojrzałych czerwonych wiśni, które są następnie dostarczane do stacji Washed Ayla. Tam wiśnie przechodzą kontrolę wizualną, a wszelkie uszkodzone lub niedojrzałe wiśnie są usuwane. Następnie wiśnie są rozdrabniane i fermentowane przez 36 do 48 godzin w zbiornikach fermentacyjnych. Po fermentacji pergamin jest myty czystą wodą i suszony na podniesionych łóżkach, gdzie jest często mieszany, aby zapewnić równomierne suszenie.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5 g kawy
100 g wody
temperatura:
96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
3:00 min
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 26 klików
- woda - 260 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 30 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 220 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60 g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.








21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

9,99 zł
Cena regularna:
12,90 zł