Nomad Coffee Etiopia Abebe Hewiso 250 g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia
2025.04.14 |
palarnia
Nomad Coffee |
pochodzenie
Etiopia |
region
Sidamo
|
uprawy
1800 - 2100 m n.p.m.
|
producent
Abebe Hewiso
|
stacja obróbki
-
|
odmiana
JARC 74110
|
proces
natural |
typ palenia
espressoekspres / kawiarka |
palenie
średnie |
profil sensoryczny
czerwona pomarańcza gruszka |
ocena SCA
-
|
Kawa ziarnista speciality Abebe Hewiso 250 g z Etiopii wypalona w hiszpańskiej palarni Nomad Coffee
Pochodzące z Sidamo Highlands, to wyjątkowe espresso oczarowuje nutami fig, czerwonej pomarańczy i gruszki. Nuty truskawki, kwiatów i owoców tropikalnych łączą się z subtelną słodyczą, która dodaje głębi profilowi sensorycznemu. Jego jedwabista konsystencja i zrównoważona kwasowość są odzwierciedleniem troski i poświęcenia, jakie Abebe Hewiso wkłada w swoją kawę.
Abebe Hewiso, wiodący plantator w Sidamo w Etiopii, zobowiązuje się do produkcji wysokiej jakości kaw przy użyciu zrównoważonych technik i innowacyjnych procesów. Współpracuje ściśle z Lalissą, doświadczonym konsultantem ds. rolnictwa, który wnosi swoją wiedzę na temat zaawansowanych technik i praktyk regeneracyjnych. Dzięki temu sojuszowi Abebe był w stanie zwiększyć plony i jeszcze bardziej zwiększyć złożoność profili filiżanek swoich kaw. Jego farma znajduje się w jednym z najbardziej emblematycznych regionów dla kawy, znanym z unikalnych warunków uprawy i bogatego dziedzictwa kawowego.
Naturalny proces obróbki kawy zaczyna się od starannej ręcznej selekcji dojrzałych wiśni. Wiśnie są suszone na podniesionych grządkach pod słońcem, przy ciągłym ruchu, aby zapewnić równomierne suszenie. Ten precyzyjny proces wydobywa charakterystyczne owocowe i kwiatowe nuty etiopskiej kawy.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją przy pomocy klasycznych metod jak ekspres ciśnieniowy czy kawiarka.
Jeśli lubisz klasyczny smak kawy, sprawdzi się ona również w prasce (french press) czy w tradycyjnej metodzie zaparzenia w kubku.
ekspres kolbowy
ekspres automatyczny
kawiarka
French press
Jeśli używasz ekspresu kolbowego spróbuj nasze polecanej metody, którą łatwo zmodyfikujesz w zależności od Twoich preferencji smakowych:
- doza: 18.5 g kawy dająca 40 g naparu
- czas parzenia: 29 sekund
Jeśli lubisz w kawie więcej aromatów i smaków owocowych, zmiel kawę nieco drobniej i użyj większej dozy.
W ekspresach automatycznych ustawiając mielenie na drobniejsze niż ustawienie fabryczne uzyskasz pełniejszy smak. Jeśli kawa zacznie mieć zbyt kwaskawy charakter, cofnij mielenie na odrobinę grubsze - to najczęściej jest "złoty środek" na pełny i głęboki smak kawy.
Potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
Ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - tyle, ile zmieści się w koszyczku.
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, nie ubijaj kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną
- ustaw kawiarkę na palniku, wybierz średnią lub małą moc
- po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak - tak uzyskasz americano
Dodaj do kawy spienione mleko żeby wypić cappuccino.
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)


54,90 zł
Cena regularna:
62,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

34,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł

119,90 zł
Cena regularna:
134,90 zł

22,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł

28,90 zł
Cena regularna:
38,90 zł
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!