Muhabura Rwanda washed filtr 250g kawa ziarnista
Cena regularna:
towar niedostępny
data palenia |
2024.12.03
|
palarnia |
Muhabura
|
pochodzenie | |
region |
Prowincja Północna
|
uprawy |
2000 + m n.p.m.
|
odmiana | Red Bourbon |
proces | |
typ palenia | |
palenie | |
profil sensoryczny |
|
ocena |
86+ pkt SCA
|
Kawa ziarnista speciality Muhabura 250g z Rwandy wypalona dla 1000 Hills w polskiej palarni Audun
Połączenie słodyczy z typową dla Rwandy kwasowością owoców - doskonale uzupełniające się nuty tej kawy jest idealnym polem do popisów dla zapaleńców od dripa czy AeroPressa. Drobne zmiany w przebiegu parzenia dają różne efekty. Koniecznie spróbujcie nieco drobniejszego mielenia i wydłużonej ekstrakcji.
Kawa świetnie zbalansowana, w filiżance czysta, o średnim body.
Wszystkie ziarna kaw Muhabura pochodzą z krzewów rosnących na wysokościach powyżej 2000 metrów w północnej, zachodniej i południowej Rwandzie. Farmy położone na wulkanicznych glebach, czerpią z dobrodziejstw Krainy Tysiąca Wzgórz. Kawowce, zasilane krystalicznie czystą wodą, dojrzewają harmonijnie w promieniach równikowego słońca. Ręcznie zbierane i selekcjonowane owoce są starannie sortowane i poddawane są obróbce typu washed. Taki proces pozwala wydobyć ze środka ziaren to, co najlepszego odłożyła w nich natura.
Nazwa kaw Muhabura pochodzi od nieczynnego wulkanu znajdującego się w łańcuchu gór Wirunga na granicy Rwandy oraz Ugandy. Wznosi się on na wysokość 4127 metrów, co czyni go trzecim co do wysokości w łańcuchu należącym do Wielkich Rowów Afrykańskich.
Pełny charakter tej kawy zdecydowanie najlepiej wydobędziesz przygotowując ją alternatywnymi metodami, jak dripper (np. V60, Origami, Kalita, Clever), Chemex, AeroPress lub french press.
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
proporcje:
6.5g kawy
100g wody
temperatura:
93-96°C
mielenie:
średnio-grube
czas parzenia:
2:30 - 3:00 min
- doza - 18 g
- mielenie (Comandante) - 23 kliki
- woda - 300 ml, 96°C
- preinfuzja - 60 ml / 40 sekund
- czas parzenia - 2.45 - 3.00 minuty
- doza - 17 g
- mielenie (Comandante) - 27 - 30 klików
- woda - 200 ml, 90-93°C
- czas parzenia - 1.30 - 2.00 minuty
- Przepłucz papierowy filtr wodą przed wsypaniem kawy
- Zalewaj kawę na 3-5 razy, równymi ilościami wody (np. 5×60g) w równych odstępach czasu.
- Nie pozwól kawie w filtrze zupełnie wyschnąć pomiędzy kolejnymi zalaniami.
- Jeśli kawa ma nieco gorzki smak, spróbuj zmielić ją nieco drobniej.
- Jeśli pojawia się zbyt duża kwasowość, zmiel nico drobniej.
- Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Szczegóły
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
49,99 zł
Cena regularna:
62,90 zł
21,90 zł
Cena regularna:
29,90 zł
879,90 zł
Cena regularna:
999,90 zł
124,90 zł
Cena regularna:
199,90 zł
32,90 zł
Cena regularna:
36,90 zł
144,90 zł
Cena regularna:
184,90 zł
12,90 zł
Cena regularna:
14,99 zł
129,90 zł
Cena regularna:
199,90 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.