Muhabura Rwanda natural filtr 250g kawa ziarnista Speciality do przelewu





Opis
Muhabura Rwanda natural filtr 250g kawa ziarnista Speciality
Szczegóły
Palarnia | Polska |
Pochodzenie | Rwanda |
Rodzaj | kawa ziarnista |
Rodzaj palenia | przelew |
Stopień palenia | jasny |
Skład kawy | Arabika 100% |
Proces | natural |
Region | Prowincja Północna |
Odmiana | Red Bourbon |
Wysokość upraw | 2000 + m n.p.m. |
Waga | 250g |
Profil kawy | suszona figa papaja brzoskwinia cukier trzcinowy porzeczka |
Ocena w cuppingu | 86+ pkt |
Data palenia: | 2023/04/18 |
Opis kawy Muhabura Rwanda natural
Urzekająca, słodka kawa o rozbudowanym profilu smakowym. Jest też odrobina kwasowości. Dominują owoce. Ziarna dają bardzo czysty napar, z unoszącym się nad filiżanką zapachem śliwkowych powideł i jagód. Jeszcze zanim spróbujesz tej kawy, już wiesz, że to będzie przygoda.
W filiżance średnie body.
Po ostatnim łyku w ustach pozostaje długi i przyjemny posmak, głównie słodkich owoców.
Wszystkie ziarna kaw Muhabura pochodzą z krzewów rosnących na wysokościach powyżej 2000 metrów w północnej, zachodniej i południowej Rwandzie. Farmy położone na wulkanicznych glebach, czerpią z dobrodziejstw Krainy Tysiąca Wzgórz. Kawowce, zasilane krystalicznie czystą wodą, dojrzewają harmonijnie w promieniach równikowego słońca. Ręcznie zbierane i selekcjonowane owoce są starannie sortowane i poddawane są obróbce typu natural. Taki proces pozwala wydobyć ze środka ziaren to, co najlepszego odłożyła w nich natura. Słodycz z owocowego miąższu, osłoniętego czerwoną skórką, przenika głęboko do ziaren na etapie suszenia ich na słońcu. Efektem jest bogata i złożona kompozycja intrygujących nut smakowych.
Nazwa kaw Muhabura pochodzi od nieczynnego wulkanu znajdującego się w łańcuchu gór Wirunga na granicy Rwandy oraz Ugandy. Wznosi się on na wysokość 4127 metrów, co czyni go trzecim co do wysokości w łańcuchu należącym do Wielkich Rowów Afrykańskich.
Polecane metody zaparzenia kawy Muhabura Rwanda natural filtr
AeroPress
dripper
Chemex
ekspres przelewowy
French Press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/04 |
Producent | 1000 Hills Muhabura |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Rwanda |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | jasny |
Zalecana metoda parzenia | metody alternatywne - aeropress, chemex, dripper, inne |
Waga | 250g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.