Muhabura Rwanda natural espresso 400g kawa ziarnista Speciality do ekspresu I kawiarki





Opis
Muhabura Rwanda natural espresso 400g kawa ziarnista Speciality
Szczegóły
Palarnia | Polska |
Pochodzenie | Rwanda |
Rodzaj | kawa ziarnista |
Rodzaj palenia | ekspres kawiarka |
Stopień palenia | średni |
Skład kawy | Arabika 100% |
Proces | natural |
Region | Prowincja Północna |
Odmiana | Red Bourbon |
Wysokość upraw | 2000 + m n.p.m. |
Waga | 400g |
Profil kawy | suszona figa mandarynka cukier trzcinowy |
Ocena w cuppingu | 86+ pkt |
Data palenia: | 2023/04/18 |
Opis kawy Muhabura Rwanda natural
Kawa o słodkim profilu, z nutami suszonej figi i mandarynki. Jest odrobina kwasowości. Dominuje jednak słodycz. W filiżance średnie body. Kawa zostawia nas z przyjemnym, długim posmakiem słodyczy.
Doskonała we wszystkich klasycznych metodach parzenia, ale sposób jej palenia pozwala również na zaparzenie w ekspresie przelewowym. Koniecznie sprawdź - smak tak zaparzonej kawy jest zachwycający równie mocno!
Jeśli lubisz większą porcję czarnej kawy, ale jednak używasz ekspresu ciśnieniowego, sprawdź jak wychodzi "Americano" - przedefiniujesz ten typ kawy, gwarantujemy!
Wszystkie ziarna kaw Muhabura pochodzą z krzewów rosnących na wysokościach powyżej 2000 metrów w północnej, zachodniej i południowej Rwandzie. Farmy położone na wulkanicznych glebach, czerpią z dobrodziejstw Krainy Tysiąca Wzgórz. Kawowce, zasilane krystalicznie czystą wodą, dojrzewają harmonijnie w promieniach równikowego słońca. Ręcznie zbierane i selekcjonowane owoce są starannie sortowane i poddawane są obróbce typu natural. Taki proces pozwala wydobyć ze środka ziaren to, co najlepszego odłożyła w nich natura. Słodycz z owocowego miąższu, osłoniętego czerwoną skórką, przenika głęboko do ziaren na etapie suszenia ich na słońcu. Efektem jest bogata i złożona kompozycja intrygujących nut smakowych.
Nazwa kaw Muhabura pochodzi od nieczynnego wulkanu znajdującego się w łańcuchu gór Wirunga na granicy Rwandy oraz Ugandy. Wznosi się on na wysokość 4127 metrów, co czyni go trzecim co do wysokości w łańcuchu należącym do Wielkich Rowów Afrykańskich.
Polecane metody zaparzenia kawy Muhabura Rwanda natural espresso

ekspres kolbowy

ekspres automatyczny

ekspres przelewowy

kawiarka

French press
Sprawdź jak zmielić kawę odpowiednio do różnych metod parzenia
Cechy produktu
Data palenia (miesiąc) | 2023/04 |
Producent | 1000 Hills Muhabura |
Producent (kraj) | Polska |
Rodzaj kawy | Ziarnista |
Arabica / Robusta | 100% Arabica |
Pochodzenie ziaren | Rwanda |
Obróbka | sucha / natural |
Stopień palenia | średni |
Zalecana metoda parzenia | ekspres, kawiarka, french press |
Waga | 400g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.